Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο διαμορφώνεται η αποδοχή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η πλειονότητα των Αμερικανών εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τη στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν και τις συνέπειές της. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Daily Mail/J.L. Partners, το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ ανέρχεται πλέον στο 44%, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή και το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της συγκεκριμένης μέτρησης. Η υποχώρηση της δημοτικότητάς του αποδίδεται κυρίως στην αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ιδίως μετά τον θάνατο έξι Αμερικανών στρατιωτών.

Διαβάστε: Ο πρόεδρος Τραμπ και οι σύμβουλοί του συζητούν τον ρόλο των ΗΠΑ στο μεταπολεμικό Ιράν - "H πιθανότητα αποστολής χερσαίων δυνάμεων δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου"

Έντονος φόβος στις ΗΠΑ για τρομοκρατία

Μόλις το 24% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η εξόντωση του Αλί Χαμενεΐ θα καταστήσει ασφαλέστερους τους Αμερικανούς. Αντιθέτως, το 55% εκτιμά ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων εντός των ΗΠΑ έχει αυξηθεί εξαιτίας των αμερικανικών πληγμάτων κατά της Τεχεράνης. Συνολικά, το 40% δηλώνει ότι η άποψή του για τον Τραμπ έχει γίνει πιο αρνητική την τελευταία εβδομάδα, έναντι 26% που αναφέρει βελτίωση της εικόνας του. Από όσους δήλωσαν ότι η γνώμη τους επιδεινώθηκε, το 59% αποδίδει την αλλαγή στάσης στον πόλεμο με το Ιράν. «Οι τιμές είναι ήδη πολύ υψηλές και τώρα ξεκίνησε και πόλεμο», σχολίασε ένας από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.

Οικονομική πίεση στα νοικοκυριά

Η δυσαρέσκεια συνδέεται και με το αυξημένο κόστος ζωής. Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στις ΗΠΑ έφτασε τα 3,11 δολάρια ανά γαλόνι την Τρίτη, από λίγο κάτω από τα 3 δολάρια στην αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με την American Automobile Association (AAA). «Ο Τραμπ είχε πει ότι θα ήταν ο πρόεδρος της ειρήνης. Δύο πόλεμοι μέσα σε λίγες εβδομάδες;» ανέφερε χαρακτηριστικά άλλος ερωτηθείς. Ορισμένοι ψηφοφόροι άσκησαν κριτική και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, υποστηρίζοντας ότι τα πλήγματα κατά του Ιράν πραγματοποιήθηκαν χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο και χωρίς σαφή στρατηγική. «Χτύπησε το Ιράν χωρίς έγκριση, δημιουργώντας έναν πόλεμο», ανέφερε ένας ψηφοφόρος.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ

Ο Τραμπ είχε οικοδομήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2024 στην υπόσχεση ότι δεν θα εμπλέξει ξανά τις ΗΠΑ σε πολέμους στη Μέση Ανατολή. Κατά τη διάρκεια της πολιτικής του πορείας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει τον τερματισμό συγκρούσεων, ενώ έχει υποστηρίξει ότι έχει συμβάλει στην επίλυση οκτώ πολέμων από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι αξίζει το Νόμπελ Ειρήνης. Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί ψηφοφόροι εμφανίζονται απογοητευμένοι με τον Τραμπ. «Η άποψή μου έγινε πιο αρνητική γιατί ξεκίνησε πόλεμο ενώ είχε πει ότι δεν θα το κάνει», σχολίασε ένας. «Δεν είμαι σίγουρος ότι η απόφαση για πόλεμο είναι καλή. Μισώ τους πολέμους γενικά», ανέφερε άλλος.

Παρά την πλειοψηφική κριτική, δεν λείπουν και οι υποστηρικτικές φωνές. «Εξουδετέρωσε πολλούς τρομοκράτες στο Ιράν. Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς αυτούς», δήλωσε συμμετέχων στη δημοσκόπηση. Άλλοι μίλησαν για «ειρήνη μέσω ισχύος» και για πλήγματα κατά «εχθρών της Αμερικής». Η εικόνα καταδεικνύει μια βαθιά διχασμένη αμερικανική κοινωνία ως προς το αν οι επιθέσεις συνιστούν επίδειξη ισχύος ή παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης.