Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) δήλωσαν την Πέμπτη ότι τα Στενά του Ορμούζ –μία από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές οδούς στον κόσμο, η οποία έχει δει την κυκλοφορία να περιορίζεται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την αρχή του πολέμου– είναι κλειστά μόνο για πλοία από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ευρώπη και άλλους δυτικούς συμμάχους.

«Είχαμε δηλώσει προηγουμένως ότι, βάσει των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, σε περιόδους πολέμου, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα έχει το δικαίωμα να ελέγχει τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε η Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση IRIB. «Εάν παρατηρηθούν πλοία που ανήκουν στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ευρώπη και τους υποστηρικτές τους... θα χτυπηθούν σίγουρα», προειδοποίησαν οι IRGC.

Διαβάστε: Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος, πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι

Τα Στενά έχουν κλείσει ουσιαστικά από το Σάββατο, όταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ξεκίνησαν την κοινή τους επιχείρηση κατά του Ιράν, προκαλώντας άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και απειλώντας να ανατρέψουν την παγκόσμια οικονομία.