Σικελία σε κατάσταση πανικού: Σεισμός στην Αίτνα θεωρήθηκε… βομβαρδισμός λόγω του πολέμου στο Ιράν
Φόβος πολέμου στην Ευρώπη
Μικρός σεισμός στη Σικελία προκάλεσε αναστάτωση, με κατοίκους να φοβούνται ότι επρόκειτο για βομβαρδισμό λόγω του πολέμου στο Ιράν
Η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος γύρω από το Ιράν φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία ακόμη και σε περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο της σύγκρουσης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφηκε στη Σικελία της Ιταλίας, όπου ένας μικρός σεισμός προκάλεσε πανικό σε κατοίκους που πίστεψαν ότι επρόκειτο για βομβαρδισμό. Η ανησυχία αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι στο νησί βρίσκονται σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, γεγονός που έχει ενισχύσει την αίσθηση ότι η περιοχή θα μπορούσε να εμπλακεί σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Το περιστατικό ανέδειξε το κλίμα νευρικότητας που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών ακόμη και σε περιοχές που δεν βρίσκονται άμεσα κοντά στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Διαβάστε: Iράν: "Θα στερείται νομιμότητας όποιος και αν είναι ο διάδοχος του Αλι Χαμενεΐ", λέει ο γιος του σάχη, Ρεζά Παχλαβί
Σικελία: Ο σεισμός που προκάλεσε πανικό
Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026, όταν μια μικρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις πλαγιές του ηφαιστείου της Αίτνας. Παρότι η δόνηση ήταν μικρής έντασης, αρκετοί κάτοικοι ανησύχησαν έντονα. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Ιταλίας, πολλοί πολίτες τηλεφώνησαν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για να ρωτήσουν αν η Σικελία είχε δεχθεί επίθεση. Η αντίδραση αυτή αποδίδεται στο κλίμα φόβου που έχει δημιουργηθεί λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των συζητήσεων για πιθανή επέκταση της σύγκρουσης.
Σικελία: Οι στρατιωτικές βάσεις στο νησί
Η Σικελία φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η βάση Sigonella, η οποία αποτελεί βασικό κέντρο επιτήρησης του ΝΑΤΟ. Στη βάση αυτή υπηρετούν περισσότεροι από 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί. Η παρουσία αυτών των εγκαταστάσεων έχει ενισχύσει τις ανησυχίες ορισμένων κατοίκων ότι το νησί θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό στόχο σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης
Την Πέμπτη το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι και ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο εμφανίστηκαν στο ιταλικό κοινοβούλιο προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές για την κατάσταση. Οι δύο υπουργοί επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με τη χρήση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στην Ιταλία. Όπως τόνισαν, η λειτουργία των βάσεων αυτών διέπεται από διεθνείς συμφωνίες και οι όροι χρήσης τους καθορίζονται από συγκεκριμένες συνθήκες.Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Μέση Ανατολή. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη δηλώσει ότι η Ιταλία εξετάζει την ανάπτυξη πολυδιάστατης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, η δύναμη αυτή θα περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας ικανά να αντιμετωπίσουν απειλές από drones και πυραύλους.
Ανησυχία και αντιδράσεις
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, στο κοινοβούλιο εκφράστηκαν ανησυχίες ότι η Σικελία θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Ορισμένοι κάτοικοι έχουν ήδη επιλέξει να εγκαταλείψουν προσωρινά το νησί και να μετακινηθούν προς την ηπειρωτική Ιταλία. Ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Αντότσι δήλωσε ότι η Σικελία «ήταν πάντα γη ειρήνης και διαλόγου μεταξύ των λαών» και δεν πρέπει να μετατραπεί σε βάση επιθετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
En