Με μαύρο ουρανό ξημέρωσε η Τεχεράνη την Κυριακή (08/03), καθώς πυκνοί καπνοί «κατάπιαν» την περιοχή μετά τις νυχτερινές ισραηλινές επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, με τις φλεγόμενες δεξαμενές αποθήκευσης και τα διυλιστήρια να δημιουργούν μια σκοτεινή ομίχλη πάνω από την πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, στόχος των επιθέσεων κατά την νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στην Τεχεράνη και τα περίχωρά του, ήταν τέσσερις δεξαμενές πετρελαίου και μια εγκατάσταση επιμελητείας που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων έγιναν στόχος ισραηλινών επιθέσεων, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Διαβάστε: Ιράν: Η συγκλονιστική στιγμή που τεράστιες φλόγες καίνε κοντά σε δεξαμενές πετρελαίου στην Τεχεράνη - Πυκνά σύννεφα καπνού καλύπτουν τον ουρανό (Βίντεο)

Ιράν: Πυκνοί καπνοί "κατάπιαν" την Τεχεράνη

Οι ιρανικές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία τους. Η διανομή καυσίμων διεκόπη «προσωρινά» στην Τεχεράνη μετά τα πλήγματα, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μοχαμάντ Σαντέγ Μοταμεντιάν, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Τα πέντε αυτά σημεία «υπέστησαν ζημιές» αλλά «η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο», διευκρίνισε στην κρατική τηλεόραση ο Κεραμάτ Βεϊσκαραμί, επικεφαλής της εθνικής εταιρίας διανομής πετρελαϊκών προϊόντων. Όπως δήλωσε: «Τέσσερις εργαζόμενοι, εκ των οποίων δύο οδηγοί, σκοτώθηκαν».

Ο καπνός από τις πυρκαγιές που προκάλεσαν τα πλήγματα γέμισε τον ουρανό της ιρανικής πρωτεύουσας στη διάρκεια της νύχτας, καλύπτοντας την πόλη με ένα μαύρο πέπλο τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο. Κάτοικοι περιέγραψαν μια διάχυτη μυρωδιά καμένου.

31554247
31556528
31556521
31556647
31556776

Ιράν: Σύσταση τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους

Οι περιβαλλοντικές αρχές του Ιράν κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν αναπνευστικά προβλήματα και άλλους κινδύνους για την υγεία τους. Σύμφωνα με την Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο, στον αέρα απελευθερώθηκαν «σημαντικές ποσότητες τοξικών υδρογονανθράκων, θείου και οξειδίων του αζώτου».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εθνικής εταιρείας διανομής πετρελαϊκών προϊόντων, το Ιράν διατηρεί «επαρκή» αποθέματα καυσίμων σε αποθήκες σε όλη τη χώρα.