Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ συναντήθηκε με ανώτατο στρατηγό της Κίνας χθες και επανέλαβε την έκκληση των ΗΠΑ για τον τερματισμό της δημιουργίας τεχνητών νησιών από την Κίνα στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, ενώ υπογράμμισε ότι το Πεντάγωνο παρέμενε δεσμευμένο στην επέκταση των στρατιωτικών του επαφών με την Κίνα.
 
Στη συνάντηση με τον στρατηγό Φαν Τσανλόνγκ, υποδιευθυντή της ισχυρής Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, ο Κάρτερ δεσμεύτηκε για μια "συνεχή και ουσιαστική στρατιωτική σχέση με την Κίνα" και μίλησε για συνεργασία στους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, την αντιμετώπιση καταστροφών, την παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων, την καταπολέμηση της πειρατείας και τη "δημιουργική αντιμετώπιση των διαφορών", είπε το Πεντάγωνο.
 
Ο Κάρτερ ζήτησε από την Κίνα να σταματήσει τις επιχωματώσεις και τη στρατιωτικοποίηση των αμφισβητούμενων περιοχών της θάλασσας, και να επιδιώξει μια ειρηνική λύση σε συμφωνία με διεθνείς κανονισμούς. Επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευσή του μέχρι τον Σεπτέμβριο οι δύο χώρες να έχουν συμφωνήσει σ' ένα μνημόνιο κατανόησης που να στοχεύει στην μείωση των πιθανοτήτων να γίνουν ατυχήματα όταν τα αεροπλάνα των δύο κρατών πετούν στον ίδιο χώρο.
 
Ο Κινέζος στρατηγός Φαν βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ για μία εβδομάδα για να προετοιμάσει την επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Ζινπίγκ το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.