Δεκατρείς ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να διασωθούν εκατομμύρια ζωές στην Υεμένη, όπου το 80% των πολιτών έχει πληγεί από τον πόλεμο και χρειάζεται επείγουσα βοήθεια, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ενόψει των διαπραγματεύσεων της Κυριακής στη Γενεύη.

Η σύγκρουση που κλιμακώθηκε τον Μάρτιο με την επέμβαση της πολεμικής αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας πλήττει 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, εκτιμούν οι 13 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

"Οι Υεμενίτες ανήκουν σε αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές ανάγκες στον κόσμο", υπογραμμίζεται στο κείμενο που υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Action Contre la Faim (ACF), Care, Oxfam και Save the Children.
Η Υεμένη έχει επιτακτική ανάγκη για μόνιμη εκεχειρία, την άρση του οικονομικού αποκλεισμού που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία, τη διακοπή της προμήθειας όπλων από όλες τις πλευρές" και την επακόλουθη αύξηση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής δράσης και ανάπτυξης μακροπρόθεσμα", εξηγούν οι μκο.

Ο ΟΗΕ συγκαλεί από την Κυριακή στη Γενεύη εκπροσώπους των εμπλεκομένων πλευρών στη σύγκρουση για "διαβουλεύσεις", οι οποίες δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουν σε μια μόνιμη διακοπή των εχθροπραξιών, εκτιμούν ειδικοί.

"Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ο κόσμος να συνεχίζει να κοιτάζει με πλήρη απάθεια την πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή που διαδραματίζεται σήμερα στην Υεμένη", δήλωσε ο Χάνιμπαλ Αμπι Ουορκού, διευθυντής επιχειρήσεων του Norwegian Refugee Council (NRC) στη χώρα, της μκο που υπογράφει και την ανακοίνωση.

Από τα τέλη Μαρτίου, η σύγκρουση στην Υεμένη έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό 10.000, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και ο πληθυσμός της φτωχής χώρας της αραβικής χερσονήσου έχει ελλείψεις σε όλα, κυρίως σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και καύσιμα.