Η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα του ευρωπαϊκού Τύπου. Τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρουν πως “ο χρόνος τελείωσε” η πρόταση των δανειστών έχει πλέον τη μορφή τελεσιγράφου και πως η Ελλάδα θα πρέπει πλέον σοβαρά να αποφασίσει εάν θα πάει σε συμφωνία ή θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

“Ήρθε η ώρα των αποφάσεων λένε οι πιστωτές προς την Ελλάδα” είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των FT στο βασικό τους θέμα σήμερα. Οι πιστωτές της Ελλάδας εξαπέλυσαν τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης από τότε που ξεκίνησε η πεντάμηνη διαμάχη για το πρόγραμμα διάσωσης των €172 δισ., με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα και τους Ευρωπαίους ηγέτες να λένε ότι ο χρόνος για συμβιβασμό έχει λήξει. Η αιχμηρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν δημόσια αντανακλά τον ολοένα και μεγαλύτερο φόβο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που έχει απομείνει για να κλείσει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει την τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ για την γονατισμένη ταμειακά κυβέρνηση του. Σε μια σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας άκουσε ότι η κυβέρνηση του πρέπει να αποφασίσει γρήγορα αν θα δεχθεί ένα μεγάλο αριθμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει. (...) Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αν δεν κλείσει συμφωνία ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήματα πριν λήξουν δύο μεγάλοι “λογαριασμοί”: η αποπληρωμή €1,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και μια αποπληρωμή €3,5 δισ. για ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα την Πέμπτη σε μια τελευταία προσπάθεια -σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ε.Ε.– να δεχτεί ο Έλληνας ηγέτης μια συμφωνία. “Αν η διαδικασία προχωρούσε κανονικά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον κ. Τσίπρα σήμερα” ανέφερε ο αξιωματούχος. Υπάρχουν σημάδια πως η Αθήνα έχει ήδη αλλάξει στρατηγική ως αντίδραση στις σκληρές προειδοποιήσεις. Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Παππάς, υπουργός Επικρατείας και ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν τις καθημερινές διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

O κ. Tσίπρας θα επιβλέπει την όλη διαδικασία με την ελπίδα να διασφαλίσει μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, είπε ο αξιωματούχος. Η γερμανική κυβέρνηση στέλνει τις τελευταίες ημέρες μηνύματα παρασκηνιακά ότι είναι ώρα κοπούν οι συνομιλίες και να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή στάση τελεσιγράφου. Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους της ευρωζώνης, Γερμανοί ηγέτες διεμήνυσαν σε άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν πέρα από την συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάστηκε στον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιούνκερ εκ μέρους των πιστωτών της Ελλάδας. Οι αξιωματούχοι είπαν πως η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον κ. Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο την Παρασκευή, μαζί με την προσπάθεια της κυβέρνησής του να επαναδιαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πίστευαν ότι είχαν συμφωνήσει, έχουν πείσει το Βερολίνο ότι μια πιο σκληρή στάση πρέπει να δοκιμαστεί. (...)

Στη συμφωνία του Φεβρουαρίου μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων πιστωτών αποφασίστηκε να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος, αλλά όχι τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στο νέο σχέδιο που έδωσαν οι εταίροι (σ.σ. αναφέρεται στην πρόταση των θεσμών της προηγούμενης εβδομάδας που απέρριψε η Αθήνα). Σε κάποιους Γερμανούς αξιωματούχους «σηκώθηκαν οι τρίχες» όταν είδαν την πρόταση για μειωμένους στόχους την επόμενη τριετία. Ένας Γερμανός αξιωματούχος που εμπλέκεται στη συζήτηση δήλωσε πως παραμένουν διαφορές μεταξύ της Αγκελας Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε για το πώς θα προσεγγίσουν αυτή την αντιπαράθεση. Η Μέρκελ είναι ακόμα δεσμευμένη στο να αποτρέψει το Grexit, παρότι αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες η αμφιβολία της για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις που θα δεσμευτεί. Ο Σόιμπλε δείχνει περισσότερο πρόθυμος να επιτρέψει ένα Grexit, θέση που ασπάζεται αυξανόμενος αριθμός βουλευτών στο κόμμα, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο Jens Weidmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δήλωσε πως “ο χρόνος τελειώνει” για την Ελλάδα προκειμένου να φτάσει σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι “ο κίνδυνος πτώχευσης μεγαλώνει μέρα με τη μέρα”. Η Μέρκελ δήλωσε πως είναι ώρα “η Αθήνα να δουλέψει εμφατικά με πλήρη ταχύτητα… να προσπαθήσει να λύσει όλα τα ανοικτά μέτωπα”, προσθέτοντας: “Κάθε μέρα μετράει”.

Από την πλευρά της και η WSJ αναφέρει πως “το ΔΝΤ φρενάρει τις συνομιλίες για το σχέδιο της Ελλάδας καθώς υπάρχει έλλειψη προόδου”. Υπάρχουν ακόμα τεράστιες διαφορές μεταξύ πιστωτών και Ελλάδας στους περισσότερους τομείς. Το ΔΝΤ λέει ότι φρενάρει τις συνομιλίες με την Ελλάδα σε μια ένδειξη ότι έχει χάσει την υπομονή του με την έλλειψη προόδου για μια συμφωνία, ότι θα αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστελναν το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις φθάνουν στο τέλος του “παιχνιδιού”. (...) “Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ελλάδας” είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Με την ανακοίνωσή του το ΔΝΤ βάζει επισήμως “φρένο” στις διαπραγματεύσεις για τους όρους ενός σχεδίου διάσωσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, που επιθεωρούν το πρόγραμμα. Οι συνομιλίες είχαν ούτως ή άλλως παγώσει εδώ και ημέρες. Ωστόσο, η δημόσια αυτή κίνηση του Ταμείου αυξάνει σημαντικά την πίεση προς την Αθήνα να υπογράψει εξαιρετικά μη δημοφιλή μέτρα ή να πάρει την απόφαση να χρεοκοπήσει, λόγω χρέους και συνεπώς να δημιουργήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό χρέος. Οι συζητήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες για να επιλυθεί η κρίση θα συνεχιστούν πάντως παρά την αποχώρηση του ΔΝΤ. Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ευρώπη εκ νέου την άλλη εβδομάδα και πολύ πιθανόν να συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να συζητήσουν την αποτυχία έως τώρα των διαπραγματεύσεων. Παρ' όλα αυτά η κίνηση του ΔΝΤ και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών έδειξαν ότι οι προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος για μια συμφωνία μπαίνουν πλέον σε μια νέα, αποφασιστική φάση.

Το ΔΝΤ αποχωρεί από τις συνομιλίες για την Ελλάδα” αναφέρει και ο Guardian. Ο πιστωτής αναφέρει πως η διαπραγματευτική του ομάδα αποχωρεί για την Ουάσιγκτον καθώς οι διαφορές παραμένουν μεγάλες σε αρκετά θέματα.

Σε ανάλυσή του δημοσιογράφου του Guardian Larry Elliot με τίτλο “ΔΝΤ προς Τσίπρα: Αισθάνεσαι τυχερός, αλήτη;” Ο τίτλος όπως αναφέρει και ο αναλυτής είναι από την ταινία “Ο βρώμικος Χάρι” του Κλιντ Ίστγουντ και όπως επισημαίνει αυτή η φράση από την ταινία... “Θα πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου. Νιώθω τυχερός; Λοιπόν αισθάνεσαι τυχερός, αλήτη;” του ήρθε στο μυαλό, όταν έμαθε ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Το μήνυμα κατά τον Elliot του Ταμείου ήταν σύντομο και σκληρό. Υπάρχουν ακόμα τεράστιες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών. Δεν υπάρχει καμία πρόοδος να γεφυρωθούν εύκολα αυτές οι διαφορές. Οι δύο πλευρές απέχουν πάρα πολύ από μια συμφωνία. Προκαλεί εντύπωση πάντως καθώς τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν ελπίδες ότι η συμφωνία ήταν κοντά. Αλλά αυτή την αισιοδοξία μάλλον αφορούσε την Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ ξεκάθαρα λέει πως η υπομονή του εξαντλήθηκε. Πιθανότατα ενοχλήθηκε από το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει ομαδοποίηση των 4 δόσεων που λήγουν αυτόν τον μήνα και επίσης δυσανασχέτησε από την απροθυμία του Τσίπρα να ξεπεράσει κάποιες από τις “κόκκινες” γραμμές σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό και τις εργασιακές σχέσεις. Επομένως, πλέον το Ταμείο έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο του Τσίπρα. Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή, το σημείο όπου οι πιστωτές λένε “take it or leave it” και οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν το ΔΝΤ το εννοεί.

“Αυξάνεται η πίεση στην Ελλάδα καθώς αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ” αναφέρει το BBC. Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αύξησαν την πίεση στην Αθήνα καθώς οι διαπραγματευτές από πλευράς ΔΝΤ αποχώρησαν από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι “μεγάλες διαφορές παραμένουν και πως βρισκόμαστε μακριά από μια συμφωνία”. Η Ελλάδα επιδιώκει μια συμφωνία που θα της εξασφαλίσει ρευστότητα προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία λόγω της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ ευρώ. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για “τζόγο” και ότι το παιχνίδι σύντομα θα τελειώσει. “Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, νομίζω, να γίνει λίγο πιο ρεαλιστική” δήλωσε ο Ντόναλαντ Τουσκ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ωστόσο μικρή πρόοδος σημειώθηκε.

Για το ίδιο θέμα και η DW αναφέρει σε ένα από τα βασικά της θέματα “Το ΔΝΤ αποχωρεί από τις συνομιλίες με την Ελλάδα”. Το ΔΝΤ αποχώρησε από τις συνομιλίες με την Ελλάδα κατακρημνίζοντας τις ελπίδες για έναν συμβιβασμό στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το χρέος. Η Ε.Ε έστειλε το δικό της μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει να “τζογάρει”. Παράλληλα, το γερμανικό δίκτυο επισημαίνει πως ενώ οι δανειστές προειδοποιούν πως “ο χρόνος τελειώνει” η Αθήνα τους ζητά να μην της επιρρίπτουν ευθύνες.

Σύμφωνα με την Bild “η Γερμανία προετοιμάζεται για Grexit και έλεγχο κεφαλαίων”. Φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως η συνάντηση στις Βρυξέλλες ήταν ο καθοριστικός παράγοντας. Εκεί, η Μέρκελ κατανόησε πως τόσο καιρό πάλευε επί ματαίω. Τώρα, η Γερμανία καταστρώνει σχέδιο που περιλαμβάνει και Grexit και έλεγχο κεφαλαίων. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η Μέρκελ πάλεψε επί μήνες για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη – μέχρι το βράδυ που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες. Εκεί κατανόησε το μάταιο του πράγματος.Οι βασικές αιτίες που πλέον το πράγμα έχει φτάσει σε αυτό το οριακό σημείο για την Μέρκελ, σύμφωνα πάντα με την Bild, είναι η άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί τους όρους των πιστωτών (ΦΠΑ, συντάξεις), η αποχώρηση του ΔΝΤ και η έντονη πίεση που δέχεται από σημαντικά στελέχη στο κόμμα της. “Η Καγκελάριος γνωρίζει πλέον πως ο χρόνος δεν είναι αρκετός”, ενώ υπενθυμίζει και την προειδοποίηση του επικεφαλής της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν ότι οι κίνδυνοι για χρεοκοπία αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Και καταλήγει: “Το deadline της Αθήνας είναι η επόμενη Πέμπτη, οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για το προκαθορισμένο Eurogroup. Μόνο που αυτή η συνάντηση αναμένεται να είναι κρίσιμη”. Αν και τότε δεν συμβεί κάτι, όπως λέει μια κυβερνητική πηγή στην Bild: “Κανείς δεν θα μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε”.

Από την πλευρά του ο Economist αναρωτιέται εάν υπάρχει χρόνος για μια συμφωνία για την Ελλάδα. “Δίχως βοήθεια η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει” αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό περιοδικό. Υπάρχει χρόνος ώστε Ελλάδα και δανειστές να καταλήξουν σε συμφωνία, διερωτάται το βρετανικό περιοδικό Economist, σε άρθρο που θα δημοσιευθεί το Σάββατο, 13 Ιουνίου. Αποτιμώντας τα τελευταία «επεισόδια» του ελληνικού διαπραγματευτικού θρίλερ, ο Economist διατείνεται πως η αισιοδοξία του Αλέξη Τσίπρα δεν βρίσκεται σύμφωνους ούτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αντιδρούν στην παραβίαση των κόκκινων γραμμών. Όμως, συνεχίζει χαρακτηριστικά, στην Αθήνα γνωρίζουν καλά πως για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, όπως επιθυμεί το 79% των Ελλήνων, οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης πρέπει να παραβιαστούν. Στον αντίποδα, τονίζει το περιοδικό, οι δανειστές δυσανασχετούν με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επανειλημμένως αποτυγχάνει να παράξει ένα αξιόπιστο πλάνο μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτική είναι η απόρριψη των νέων ελληνικών προτάσεων, οι οποίες περιελάμβαναν αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ, ως αντάλλαγμα στη διατήρηση των συντάξεων.

Παράλληλα, ο Economist σημειώνει πως στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η απόφαση της Ελλάδας να ενοποιήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ. Η δυσαρέσκεια των δανειστών αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του J.C. Juncker, ο οποίος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. “Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τις απαιτήσεις των δανειστών” διαμηνύει το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για στην “ανταρσία” 22 κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ζητούν άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τις τελευταίες ώρες πάντως, διακινείται η είδηση, πως Αθήνα και Βρυξέλλες εξετάζουν τη λύση της παράτασης του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2016. “Όμως για να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία απαιτείται η καλή θέληση της Γερμανίας και των υπόλοιπων χωρών” εξηγεί ο Economist. Άλλωστε, συνεχίζει, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει 6,5 δισ. στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ την ίδια ώρα οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται από τις ελληνικές τράπεζες. “Δίχως βοήθεια, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει” καταλήγει το βρετανικό περιοδικό, καθιστώντας αναγκαία την πάλη του Αλέξη Τσίπρα με το εσωτερικό του κόμματός του.