Στο περιθώριο μιας γενικότερης συνόδου κατά του τζιχαντισμού, περίπου 60 άνθρωποι από διάφορα μέρη του πλανήτη έχουν συγκεντρωθεί σήμερα στο Σίδνεϊ για έναν μαραθώνιο στον τομέα της πληροφορικής που αποσκοπεί στην εξεύρεση μέσων για την καταπολέμηση της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ίντερνετ.
Η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση προσελκύει στους κόλπους της χιλιάδες νέους από όλον τον πλανήτη, ιδιαίτερα χάρη στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα με τις προσπάθειες που γίνονται από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, δύο επιχειρηματίες της Σίλικον Βάλεϊ, των ΗΠΑ, περιοδεύουν ανά τον κόσμο διοργανώνοντας "hackathon" --σύνθετη λέξη που προέρχεται από το hacking (ηλεκτρονική πειρατεία) και τον μαραθώνιο-- κατά τους οποίους οι μετέχοντες σκέφτονται πιθανά μέσα για την καταπολέμηση της προπαγάνδας του ΙΚ στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.
Ο μαραθώνιος αυτός, ο τέταρτος σε πέντε μήνες, ο οποίος πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας παράλληλα με διήμερη διάσκεψη για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, άρχισε χθες με ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας Τόνι Άμποτ. Σε αυτόν συμμετέχουν εκπρόσωποι 30 χωρών όπως και γιγάντων της πληροφορικής, όπως οι Google, Facebook και Twitter.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, περίπου 25.000 ξένοι μαχητές από σχεδόν εκατό χώρες μετέχουν στο πλευρό των τζιχαντιστών σε συρράξεις στον κόσμο, πολλοί από τους οποίους στο Ιράκ και στη Συρία.
"Θέλουμε να παντρέψουμε την καινοτομία στην εθνική ασφάλεια με την φιλοσοφία της Σίλικον Βάλεϊ" και των νεοφυών της εταιρειών προκειμένου να φτιάξουμε προγράμματα "νέα, γρήγορα", εξήγησε ο Κίνταν Βικτόροβιτς, ένας από τους διοργανωτές του μαραθωνίου και πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

"Δεν υπάρχει μαγική λύση", δήλωσε. "Όμως οικοδομούμε ένα παγκόσμιο σύστημα με τους μαραθωνίους αυτούς. Σε πέντε χρόνια, αυτό μπορεί να αλλάξει το παιγνίδι, να έχει έναν στρατηγικής σημασίας αντίκτυπο".

Οι μαραθώνιοι αυτοί συγκεντρώνουν συμμετέχοντες διαφόρων εθνικοτήτων και τα παραγόμενα από αυτούς προγράμματα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των λόγων που μπορεί να κάνουν τους νέους να αισθάνονται αποκομμένοι από την κοινωνία στην οποία ζουν και να θέλουν να ενταχθούν στους κόλπους της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Σε έναν τέτοιον μαραθώνιο που έγινε στο Αμπού Ντάμπι τον Απρίλιο, μια εφαρμογή που ονομάστηκε Marhoubba, η οποία έχει στόχο να βοηθάει τους νεαρούς μουσουλμάνους να έχουν πρόσβαση στην ισλαμική διανόηση για να τους δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά τους σχετικά με την σεξουαλικότητα, κέρδισε το βραβείο του κοινού.