Όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, η Μανσουρέ Χοτζαστέχ Μπαγκερζαντέχ, σύζυγος του δολοφονημένου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και μητέρα του νέου ηγέτη του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, είναι ζωντανή και οι προηγούμενες αναφορές που υποστήριζαν ότι είχε σκοτωθεί ήταν λανθασμένες. 

Τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ, ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι και η σύζυγός του είχε σκοτωθεί στην επίθεση. Ειδικότερα, κρατικό τηλεοπτικό κανάλι του Ιράν είχε αναφέρει στις 2 Μαρτίου ότι η σύζυγος του Χαμενεΐ σκοτώθηκε «στο σπίτι της», ενώ άλλα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι βρισκόταν σε κώμα.

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ διορίστηκε νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν στις 8 Μαρτίου. Από την ημέρα του διορισμού του δεν έχει καμία δημόσια εμφάνιση. Ο Μοτζτάμπα είναι ο δεύτερος γιος του Αλί Χαμενεΐ και θεωρούνταν εξ αρχής από τους επικρατέστερους να τον διαδεχθεί καθώς - παρά το χαμηλό προφίλ που διατηρούσε - πιστευόταν ευρέως ότι ασκούσε επιρροή από το παρασκήνιο.

Πολλά ακούγονται για την κατάσταση της υγείας του Μοτζταμπά Χαμενεΐ, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο ίδιος τραυματίστηκε, κάτι που σχετίζεται με το γεγονός ότι στο χθεσινό μήνυμά του δεν εμφανίστηκε ο ίδιος μπροστά στην κάμερα, αλλά αντιθέτως η γραπτή δήλωση του διαβάστηκε από έναν παρουσιαστή ειδήσεων του Ιράν. Το CNN, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα ανέφερε πως ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ υπέστη κάταγμα στο πόδι και τραύματα στο πρόσωπο από τις ισραηλινές – αμερικανικές επιθέσεις.

Μοτζάμπα Χαμενεΐ: Το πρώτο μήνυμα

Στο πρώτο μήνυμά του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ τόνισε αρχικά, ότι: «Όλες οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή πρέπει να κλείσουν αμέσως, διαφορετικά θα δεχθούν επίθεση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ιράν πιστεύει στη φιλία με τους γείτονές του και στοχεύει μόνο τις αμερικανικές βάσεις, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει.
Ακόμη, κάλεσε σε εθνική ενότητα σε τηλεοπτική ομιλία του και δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά για να ασκηθεί πίεση στους εχθρούς του Ιράν. Ο Χαμενεΐ τόνισε ότι θα εκδικηθούν για όσους έχουν χάσει τη ζωή τους στα πλήγματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Αρχικά, ευχαρίστησε τον λαό του Ιράν «από όλα τα κοινωνικά στρώματα που στάθηκε ενάντια στον εχθρό» και πρόσθεσε «το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατά των παιδιών… δεν θα αγνοηθεί», ενώ διευκρίνισε ότι «το Ιράν πιστεύει στη φιλία με τις γειτονικές χώρες και ότι οι επιθέσεις στοχεύουν μόνο στρατιωτικές βάσεις, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές «θα συνεχιστούν αναπόφευκτα» διότι η χώρα του δεν θα αποφύγει να εκδικηθεί «το αίμα των μαρτύρων της».

Έπειτα, έκανε έκκληση προς τον ιρανικό λαό: «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την ενότητα και αυτό είναι δυνατό μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και βρίσκουμε κοινό έδαφος».

Σε ό,τι αφορά τις χώρες του Κόλπου, ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ δήλωσε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα στους ηγέτες της περιοχής και τονίζουμε ότι θα έχουμε καλές σχέσεις με τις χώρες γύρω μας. Ωστόσο, η ύπαρξη των αμερικανικών βάσεων σε ορισμένες από αυτές τις χώρες και η χρήση αυτών των βάσεων, για επίθεση στο Ιράν, δεν ωφελεί την περιοχή και πρέπει να κλείσουν».

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε: «Όπως είπαμε, δεν είμαστε εχθρός των χωρών γύρω μας και στοχεύουμε μόνο τις βάσεις αυτών των Αμερικανών».