Ώρες αγωνίας πέρασαν επιβάτες πτήσης της Virgin Australia, από το Μπρίσμπεϊν προς τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, αφού σήμανε συναγερμός στην καμπίνα για καπνό, ο οποίος αποδείχθηκε πως προερχόταν από ηλεκτρονικό τσιγάρο στο αεροπλάνο, το οποίο υποδέχθηκαν πυροσβέστες. Πρόκειται για την πτήση VA 328, κατά τη διάρκεια της οποίας, ηλεκτρονικό τσιγάρο «ενεργοποιήθηκε» στην καμπίνα λίγο πριν την προσγείωση.


Συναγερμός στην καμπίνα αεροσκάφους στην Αυστραλία: Πυροσβέστες το υποδέχθηκαν λόγω καπνού από ηλεκτρονικό τσιγάρο 

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 4 το απόγευμα της Κυριακής (15.3), σύμφωνα με το αεροδρόμιο της Μελβούρνης, το οποίο επικαλείται ο Guardian. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας επιβάτης ειδοποίησε το πλήρωμα, όταν παρατηρήθηκαν ατμοί και καπνός να βγαίνουν από τη συσκευή, με το πλήρωμα να ξεκινάει αμέσως τις διαδικασίες για τον περιορισμό της συσκευής.

Υπενθυμίζεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μικρές μπαταρίες λιθίου που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά όταν υποστούν ζημιά ή υπερθερμανθούν, ένα φαινόμενο γνωστό ως «θερμική ανεξέλεγκτη αντίδραση». Οι πιλότοι του Boeing 737 είχαν κηρύξει κατάσταση «pan», όπως ανέφερε εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Μελβούρνης. Υπενθυμίζεται ότι οι κλήσεις «pan» χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν μια κατάσταση λιγότερο επείγουσα από το «mayday», η οποία όμως απαιτεί την ταχεία προσγείωση του αεροσκάφους. Πυροσβέστες υποδέχθηκαν το αεροσκάφος και το ακολούθησαν μέχρι την πύλη ως προληπτικό μέτρο. Στη συνέχεια αφαίρεσαν τη συσκευή και τελικά το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν κανονικά.

Εκπρόσωπος της Virgin Australia δήλωσε ότι η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος της αεροπορικής εταιρείας αποτελεί «υψηλότερη προτεραιότητα, και ευχαριστούμε το πλήρωμά μας για την άμεση αντίδρασή του στην εξουδετέρωση της συσκευής». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Virgin Australia, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμίσματος θεωρούνται φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και πρέπει να μεταφέρονται αποκλειστικά στις χειραποσκευές.

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό

Τον Ιούλιο, μια εξωτερική μπαταρία πυροδοτήθηκε μέσα σε ένα σακίδιο που βρισκόταν σε ντουλάπι αποσκευών πάνω από τα καθίσματα, κατά τη διάρκεια πτήσης της Virgin Australia από το Σίδνεϊ προς το Χόμπαρτ. Το περιστατικό αυτό οδήγησε σε αλλαγή της πολιτικής ασφαλείας της αεροπορικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία οι εξωτερικές μπαταρίες μπορούν πλέον να μεταφέρονται μόνο στην τσέπη του καθίσματος, κάτω από το μπροστινό κάθισμα ή στα χέρια των επιβατών.

Όλα τα αεροσκάφη της Virgin διαθέτουν εξοπλισμό για την καταστολή ζημιών από πυρκαγιά που προκαλούνται από μπαταρίες λιθίου σε κατάσταση θερμικής ανεξέλεγκτης αντίδρασης. Όπως δήλωσε, ο Δρ Άνταμ Μπεστ, ο οποίος ειδικεύεται στις προηγμένες τεχνολογίες μπαταριών λιθίου στο CSIRO, οι μπαταρίες των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι πολύ πιο επιρρεπείς σε βλάβες από αυτές των φορητών φορτιστών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ποιότητα των μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις συσκευές είναι συνήθως πολύ χειρότερη από αυτή που παρατηρούμε στους φορητούς φορτιστές», δεδομένου ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν σχεδιαστεί ως προϊόντα μίας χρήσης. Πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα, όπως επεσήμανε, δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας που «απενεργοποιούν» τη συσκευή σε περίπτωση βλάβης και κατασκευάζονται σε εργοστάσια που δεν υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς, ενώ πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα ενεργοποιούνται με την εισπνοή, ορισμένα διαθέτουν διακόπτη τροφοδοσίας που μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά λάθος. Καταλήγοντας ο Δρ Άνταμ Μπεστ πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε ελάττωμα στη συσκευή, είτε από προηγούμενη βλάβη είτε από τη διαδικασία κατασκευής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στιγμιαία υψηλές θερμοκρασίες, πυρκαγιά, έκλυση τοξικών αερίων ή, στη χειρότερη περίπτωση, έκρηξη.