Η Ρωσία διέψευσε σήμερα, Δευτέρα (16/03), δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί επειδή η προσοχή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει στραφεί πλέον προς το Ιράν, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ενδιαφέρον του για το ουκρανικό ζήτημα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Ρωσία έχει λάβει γνώση παρόμοιων δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο έχει καταλήξει σε διαφορετική εκτίμηση σχετικά με τη στάση του Τραμπ απέναντι στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία.

Διαβάστε: Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία θέλει ένα ελεύθερο Ιράν χωρίς συνεργασία με τη Ρωσία - Συνάντηση με τον Παχλαβί

Ρωσία - ΠεσκόφΟι συχνές αναφορές του προέδρου Τραμπ στην Ουκρανία υποδηλώνουν το αντίθετο

«Οι συχνές αναφορές του προέδρου Τραμπ στην Ουκρανία κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του υποδηλώνουν το αντίθετο», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Κρίνοντας από τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει χάσει καθόλου το ενδιαφέρον του. Επιπλέον, καλεί σθεναρά τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι να συνάψει συμφωνία» πρόσθεσε.


Ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για τον Ζελένσκι

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα μέσα στον μήνα, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσφορία του για τον Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Politico, λέγοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος πρέπει να αντιδράσει και να συνάψει συμφωνία. Ο Αμερικανός ΗΠΑ απέρριψε επίσης την προσφορά του Ζελένσκι να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην κατάρριψη drones πάνω από χώρες του Κόλπου δηλώνοντας στην εκπομπή του NBC «Meet the Press» ότι «ο τελευταίος που έχουμε ανάγκη να μας βοηθήσει είναι ο Ζελένσκι».

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να συνεχίσει τις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου αλλά παραμένουν ασαφή ο τόπος και ο χρόνος για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Σε άλλο θέμα αναφερόμενος ο Πεσκόφ, ανέφερε ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου θα δημιουργήσουν επιπλέον έσοδα για τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες και για τον ρωσικό προϋπολογισμό.