Η ισπανική κυβέρνηση περνά σε φάση έκτακτης οικονομικής άμυνας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τον Πέδρο Σάντσεθ να ανακοινώνει πακέτο 80 μέτρων συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή 20 Μαρτίου και, όπως τόνισε ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός, στοχεύει στην προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, του πρωτογενούς τομέα και της βιομηχανίας από το νέο ενεργειακό σοκ που προκαλεί η κρίση στην περιοχή. Ο Σάντσεθ μίλησε για «έκτακτες απαντήσεις» σε μια έκτακτη κατάσταση, παρουσιάζοντας το πακέτο ως άμεσο δίχτυ προστασίας για περίπου 20 εκατομμύρια νοικοκυριά και 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις. 

Διαβάστε: Πιερρακάκης: Θα αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες πολιτών και επιχειρήσεων για το ενεργειακό κόστος - Ο αντίκτυπος του πολέμου βασική μας προτεραιότητα

Στην καρδιά του πακέτου βρίσκονται οι φορολογικές παρεμβάσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα. Σύμφωνα με το Reuters και την επίσημη ενημέρωση της Moncloa, η Ισπανία μειώνει τον ΦΠΑ στα καύσιμα και στο φυσικό αέριο, ενώ προχωρά και σε βαθιά μείωση της φορολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι μόνο από τα μέτρα στα καύσιμα μπορεί να υπάρξει ανακούφιση έως και 30 λεπτά ανά λίτρο, ενώ η μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα φτάνει έως και το 60%. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει στήριξη για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, με την ισπανική κυβέρνηση να υπολογίζει ότι η εξοικονόμηση κόστους για αυτές θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ισπανία: Παρέμβαση για τα ενοίκια

Το πιο πολιτικά ηχηρό μέτρο, ωστόσο, είναι η παρέμβαση στα ενοίκια. Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι το πακέτο περιλαμβάνει και προσωρινό πάγωμα των ενοικίων, παραπέμποντας σε αντίστοιχες παρεμβάσεις που είχε υιοθετήσει η Μαδρίτη και σε προηγούμενες κρίσεις, όπως εκείνη που είχε συνδεθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το RTVE μετέδωσε ότι η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει παράταση των ρυθμίσεων για την κατοικία και επιπλέον κοινωνικά εργαλεία, ενώ το Reuters σημείωσε ότι το ζήτημα της στέγασης υπήρξε και πεδίο έντασης μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το Sumar να πιέζει για πιο ισχυρές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση επιχειρεί έτσι να στείλει διπλό μήνυμα. Από τη μία, ότι δεν θα αφήσει την ενεργειακή κρίση να μεταφερθεί ανεξέλεγκτα στην καθημερινότητα των πολιτών. Από την άλλη, ότι η Ισπανία θέλει να κινηθεί ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ανάσχεση των συνεπειών του πολέμου. Το Reuters υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες ευρωπαϊκές απαντήσεις στο νέο ενεργειακό σοκ, την ώρα που και άλλες χώρες εξετάζουν αντίστοιχες κινήσεις. Τα μέτρα, πάντως, θα πρέπει να περάσουν και από τη Βουλή για να παγιωθούν πολιτικά και θεσμικά, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη της Μαδρίτης τώρα μεταφέρεται και στο κοινοβουλευτικό πεδίο.