Ιερουσαλήμ: Οι πιστοί στον Πανάγιο Τάφο - "Είμαστε στο σπίτι μας", δάκρυα χαράς στους Άγιους Τόπους - Live η λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης από το Πατριαρχείο (Βίντεο)
Πώς έγινε η τελετή του Νιπτήρος
Αφού χαλάρωσαν τα μέτρα στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, οι πιστοί προσήλθαν, ενώ ο ιερός ναός της Αναστάσεως προετοιμάζεται για το Μεγάλο Σάββατο
Διαβάστε: Άνοιξαν οι Άγιοι Τόποι στην Ιερουσαλήμ - Είχαν μείνει κλειστοί από την έναρξη του πολέμου (Βίντεο)
Ιερουσαλήμ: Οι πιστοί στον Πανάγιο Τάφο, πώς έγινε η τελετή του Νιπτήρος
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, 9 Απριλίου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος τέλεσε τη θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Στη συνέχεια η Πατριαρχική Συνοδεία εισήλθε στον Ναό της Αναστάσεως για την τελετή του Νιπτήρος. Σε κλίμα κατάνυξης ο Πατριάρχης Θεόφιλος ένιψε τα πόδια 12 αγιοταφιτών Αρχιμανδριτών. Την ίδια ώρα, ήταν χιλιάδες οι μουσουλμάνοι πιστοί που έφτασαν από το ξημέρωμα της Μεγάλης Πέμπτης 8 Απριλίου στις πύλες του τζαμιού Αλ-Ακσά στο Όρος του Ναού στην πρώτη δημόσια προσευχή. Αυτό ασφαλώς έτυχε της μέγιστης προσοχής των Αρχών, καθώς αναπτύσσονταν στην Παλαιά Πόλη Αστυνομικοί. Όταν άνοιξαν οι πύλες, ο κόσμος κυριολεκτικά συνέρρευσε στο ναό, μέσω επευφημιών. Προσκυνητές, μάλιστα, μοίραζαν χουρμάδες και καφέ μέσα στο τζαμί, καθώς η εκ νέου λειτουργία του χώρου κατέστησε εορταστική την περίσταση. Το ίδιο πρωί, Εβραίοι επισκέπτες ανέβηκαν στο Όρος του Ναού και προσκύνησαν στο Τείχος των Δακρύων.
دخول المقدسيين للمسجد الأقصى بعد فتح أبوابه التي أغلقها الاحتلال 40 يوما متواصلا.
— يونس أبو جراد (@YunusAbujarad) April 8, 2026
لكن ذلك لا يعني أن عدوان الاحتلال قد انتهى، إذ ليس من حق الاحتلال أساسا أن يغلق المسجد لأي سبب كان، وتذرعه بالأوضاع الأمنية وصفة شيطانية يستغلها لفرض هيمنته الكاملة على المسجد المبارك، ثم تكريس… pic.twitter.com/YwOPtmsrwy
Ιερουσαλήμ: «Είμαστε στο σπίτι μας», δάκρυα χαράς στους Άγιους Τόπους
Σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, χριστιανοί συμμετέχουν στην πρώτη λειτουργία στη βασιλική του Παναγίου Τάφου. Τα συναισθήματα δεν διαφέρουν καθόλου. Η Ούντε Σλιμάν μια γυναίκα 40 ετών από την Αιθιοπία, ντυμένη στα λευκά, κλαίει βγαίνοντας από τον ναό. «Δεν έχω λόγια. Πάει ένας και πλέον μήνας… Ήταν πολύ σκληρό όμως, δόξα τω Θεώ, ζούμε.. Όλοι οι χριστιανοί είμαστε χαρούμενοι σήμερα», είπε. Μπροστά στον ναό, ο Ιμάντ Μάρκος ζητά να τον φωτογραφίσουν και ποζάρει, βγάζοντας τα γυαλιά ηλίου του, εμφανώς πολύ χαρούμενος. «Δεν ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν ανοιχτός ο ναός, είναι θαύμα!» είπε ο Αμερικανοαιγύπτιος επιχειρηματίας που έρχεται κάθε χρόνο από το Μαΐάμι στην Ιερουσαλήμ. «Θα έφευγα αύριο, όμως θα αλλάξω τα σχέδιά μου, θα μείνω εδώ όλη την ημέρα», πρόσθεσε. Ο πατήρ Ανδρέας, που τέλεσε τη λειτουργία, δεν πτοείται από τον μικρό αριθμό των πιστών, έπειτα από εβδομάδες που ο ναός παρέμενε κλειστός «εν μέσω δύσκολων καιρών». «Λίγο-λίγο, ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν», είπε.
Στο Τείχος των Δακρύων, αρκετές δεκάδες εβραίοι προσεύχονταν πριν από το μεσημέρι. «Χαίρομαι που επέστρεψα, εδώ είμαστε στο σπίτι μας», είπε χαμογελώντας η 19χρονη Αΐλα. Τη χαρά της μοιράζεται και ο Γεχούντα Μπαντέλ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, 70 ετών, που ζει στο Κφρ Χαρόχε, στα βόρεια του Τελ Αβίβ. Έφτασε με όλη την οικογένειά του για να γιορτάσουν το μπαρ-μίτσβα του εγγονού του. Οι ισραηλινές αρχές, εκτός από το άνοιγμα των Αγίων Τόπων, ήραν και τους περισσότερους από τους περιορισμούς που επέβαλαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Εξαιρούνται οι περιοχές στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου συνεχίζεται ο πόλεμος εναντίον της Χεζμπολάχ.
Δείτε live τη λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων:
En