Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου των έξι εβδομάδων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν πριν από λίγο, το Μεγάλο Σάββατο (11/04) στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν είναι τριμερείς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η πρώτη εικόνα από τις συνομιλίες στο Πακιστάν φαίνεται να είναι θετική, ενώ για πρώτη φορά η αμερικανική και ιρανική αντιπροσωπεία θα βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται «πρόσωπο με πρόσωπο». Την είδηση ότι γίνονται άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών με παρόντες και τους Πακιστανούς διαμεσολαβητές μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Jazeera. Υπενθυμίζεται πως, το φορμάτ των συνομιλιών άλλαξε καθώς είχε συμφωνηθεί οι διαπραγματεύσεις να είναι έμμεσες, με το επικρατέστερο σενάριο να ήταν ότι Πακιστανοί μεσολαβητές θα μετέφεραν τα μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών. Από την πλευρά του Ιράν, στις συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ λαμβάνει μέρος μια ομάδα Ιρανών ειδικών, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας. 
 
Διαβάστε: Όλα έτοιμα για τις διαπραγματεύσεις Ιράν και ΗΠΑ στο Πακιστάν: Ελπιδοφόρες οι συνομιλίες Βανς με Σαρίφ - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ ότι συμφώνησαν να ξεμπλοκάρουν τα ιρανικά assets (Εικόνες & Βίντεο)

Οι δύο όροι του Ιράν για μια συμφωνία

Σημειώνεται πως, πριν από τις συνομιλίες, ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν περιέγραψε δύο όρους για μια συμφωνία:

  • κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο
  • την αποδέσμευση παγωμένων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων

Και τα δύο μέτρα, λένε οι Ιρανοί, ήταν μέρος της αρχικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τραμπ: Το Ιράν "δεν διαθέτει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά"

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν «δεν διαθέτει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά», ενώ τόνισε ότι η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και θα ανοίξουν «αρκετά σύντομα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αποτροπή απόκτησης πυρηνικού όπλου από το Ιράν αποτελεί «το 99% της υπόθεσης».

"Η μόνιμη κατάπαυση του πυρός είναι η επόμενη δύσκολη φάση", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, σε εθνική ομιλία του χθες το βράδυ, παρουσίασε τα διακυβεύματα των συνομιλιών: «Η μόνιμη κατάπαυση του πυρός είναι η επόμενη δύσκολη φάση, η οποία συνίσταται στην επίλυση των περίπλοκων ζητημάτων μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή, όπως ονομάζεται στα αγγλικά, είναι μια φάση που θα καθορίσει την έκβαση της κρίσης».