IDF: Αυξημένη ετοιμότητα για νέα σύγκρουση με το Ιράν μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων
Συναγερμός μετά το ναυάγιο
Τι αλλάζει μετά το μπλόκο στις συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στο Πακιστάν
Η IDF βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής μετά την κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν στο Πακιστάν, με τον αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγο Εγιάλ Ζαμίρ, να δίνει σαφή εντολή προετοιμασίας για το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο «εγγύς μέλλον». Το κλίμα στο Ισραήλ έχει επιβαρυνθεί αισθητά έπειτα από το «ναυάγιο» των επαφών, καθώς η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων εκτιμά ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο έντασης με την Τεχεράνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υπηρεσίες πληροφοριών διευρύνουν ήδη τους καταλόγους στόχων, ενώ η πολεμική αεροπορία ετοιμάζει σχέδια κρούσης, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί μέχρι στιγμής κάποια απόφαση για στρατιωτική δράση.
Διαβάστε: Ναυάγιο στις συνομιλίες ΗΠΑ & Ιράν στο Πακιστάν: Γιατί απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις, πόσο μπορεί να κρατηθεί η εκεχειρία και τι θα συμβεί με τα Στενά του Ορμούζ
IDF: Η εντολή Ζαμίρ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών
Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, διέταξε τον στρατό να τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή και να προετοιμαστεί για την πιθανότητα μιας νέας στρατιωτικής αντιπαράθεσης με το Ιράν στο άμεσο επόμενο διάστημα. Η εντολή αυτή δεν ήρθε σε ουδέτερο χρόνο, αλλά εκδόθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν στο Πακιστάν. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι στο ισραηλινό στρατιωτικό επιτελείο αξιολογούν την αποτυχία των συνομιλιών ως εξέλιξη με σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή ασφάλεια και κυρίως για την τροχιά των σχέσεων Ισραήλ και Ιράν.
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή απόφαση για άμεση στρατιωτική ενέργεια. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών διευρύνουν τους καταλόγους στόχων και ότι η πολεμική αεροπορία προετοιμάζει σχέδια κρούσης αποτυπώνει ξεκάθαρα το επίπεδο ανησυχίας. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι το Ισραήλ δεν θέλει να βρεθεί απροετοίμαστο στην περίπτωση που η κατάρρευση των συνομιλιών οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση.
IDF: Τι ειπώθηκε από ΗΠΑ και Ιράν μετά το «ναυάγιο»
Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις έπαιξαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις που ακολούθησαν την αποτυχία των συνομιλιών. Το πρωί, ο Τζέι Ντι Βανς ανακοίνωσε ότι οι Ιρανοί αρνήθηκαν να αποδεχτούν τους αμερικανικούς όρους να μην αναπτύξουν πυρηνικά όπλα. Από την άλλη πλευρά, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι «υπερβολικές απαιτήσεις» της Ουάσιγκτον ήταν εκείνες που κατέστρεψαν τις διαπραγματεύσεις. Οι δύο αφηγήσεις αποτυπώνουν το βάθος της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές και εξηγούν γιατί η αποτυχία των επαφών αντιμετωπίζεται ως προοίμιο πιο επικίνδυνων εξελίξεων.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους έδωσε το στίγμα της αμερικανικής θέσης με τρόπο απολύτως σαφή. «Είχαμε μια σειρά από ουσιαστικές συζητήσεις με τους Ιρανούς. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά νέα είναι ότι δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και νομίζω ότι αυτά είναι κακά νέα πολύ περισσότερο για το Ιράν, παρά για τις ΗΠΑ. Αλλά το απλό γεγονός είναι ότι πρέπει να δούμε μια καταφατική δέσμευση ότι δεν θα επιδιώξουν πυρηνικά όπλα και δεν θα επιδιώξουν τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν γρήγορα πυρηνικά όπλα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος του προέδρου των ΗΠΑ». Αμέσως μετά τις δηλώσεις του, ο Βανς αναχώρησε από το Ισλαμαμπάντ.
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών αυξάνει την πίεση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Στο Ισραήλ, η απόφαση για αυξημένη ετοιμότητα των IDF δείχνει ότι η στρατιωτική ηγεσία θέλει να έχει ανοιχτά όλα τα σενάρια. Στην Ουάσιγκτον, το μήνυμα παραμένει ότι ο βασικός στόχος είναι να αποτραπεί κάθε πιθανότητα ιρανικής πυρηνικής εξέλιξης. Και στην Τεχεράνη, η γραμμή που προβάλλεται είναι ότι οι αμερικανικές απαιτήσεις ήταν εκείνες που οδήγησαν σε αδιέξοδο. Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά την κατάρρευση των συνομιλιών, η ένταση περνά σε νέα φάση.
En