Το θρίλερ στα Στενά του Ορμούζ συνεχίζεται, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως το Ιράν έχει συμφωνήσει να μην προχωρήσει ποτέ ξανά σε κλείσιμό τους και την ίδια στιγμή Ιρανός αξιωματούχος να λέει στο πρακτορείο Fars πως εάν ο αμερικανικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών συνεχιστεί, η Τεχεράνη θα το θεωρήσει παραβίαση της εκεχειρίας και θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ.

«Εάν ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ συνεχιστεί, η Τεχεράνη θα το θεωρήσει παραβίαση της εκεχειρίας και θα κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Fars News Agency. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον θαλάσσιο διάδρομο.

Διαβάστε: "Πυρά" Τραμπ κατά ΝΑΤΟ μετά το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ: "Τους είπα να μείνουν μακριά, ήταν άχρηστοι όταν τους θέλαμε"

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Ιράν ανακοίνωσε το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ωστόσο ο Τραμπ δήλωσε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός κατά της Τεχεράνης παραμένει σε ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, διατηρώντας το κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές και στη ναυσιπλοΐα στην περιοχή. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ υπογράμμισε νωρίτερα ότι ο ναυτικός αποκλεισμός θα παραμείνει «σε πλήρη ισχύ» όσον αφορά το Ιράν, μέχρι να ολοκληρωθεί «κατά 100%» η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. «Η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει πολύ γρήγορα, καθώς τα περισσότερα σημεία έχουν ήδη συμφωνηθεί», σημείωσε.

Τραμπ: To Ιράν αφαιρεί όλες τις θαλάσσιες νάρκες του από τα Στενά του Ορμούζ

Σε άλλη ανάρτησή του, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Ιράν αφαιρεί όλες τις θαλάσσιες νάρκες του από τα Στενά του Ορμούζ με τη βοήθεια των ΗΠΑ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες: «Το Ιράν, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, έχει αφαιρέσει ή βρίσκεται στη διαδικασία αφαίρεσης όλων των θαλάσσιων ναρκών του! Ευχαριστώ!», έγραψε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός που αφορά το Ιράν παραμένει σε ισχύ «έως ότου ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Τεχεράνη».

narkes


Νέα επίθεση Τραμπ στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ με αφορμή τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως απέρριψε προσφορά βοήθειας από τους Συμμάχους, πρόσθεσε πως -με τη βοήθεια των ΗΠΑ- το Ιράν αποναρκοθέτησε τα Στενά και ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ για τη συμβολή τους. «Τώρα που η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ έχει τελειώσει, έλαβα τηλεφώνημα από το ΝΑΤΟ που ρωτούσε αν χρειαζόμαστε βοήθεια», ανέφερε. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι απέρριψε την προσφορά της Συμμαχίας, δηλώνοντας ότι δεν απαιτείται εμπλοκή της, εκτός εάν επιθυμεί να μεταφέρει πετρέλαιο. «Τους είπα να μείνουν μακριά, εκτός αν θέλουν απλώς να φορτώσουν τα πλοία τους με πετρέλαιο. Ήταν άχρηστοι όταν χρειάστηκε – ένας χάρτινος τίγρης», έγραψε χαρακτηριστικά.

tramp_nato_2