Για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η ασφαλής διέλευση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ συζήτησε με τον Σουλτάνο του Ομάν ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί. Ο Αραγτσί σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός σχηματισμού ασφαλείας από τις χώρες της περιοχής, δίχως την παρουσία των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως ο Αρατσί αναχώρησε από το Ισλαμαμπάντ όπου παρέδωσε τις ιρανικές προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή και μετέβη στο Ομάν για συνομιλίες με τον Σουλτάνο του εμιράτου. Οι δυο τους συζήτησαν το ζήτημα της διέλευσης των πλοίων με ασφάλεια από τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν από κοινού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.


Διαβάστε: Στενά του Ορμούζ: "Δεν θα επιτρέψουμε ελεύθερη διέλευση χωρίς κόστος", λέει Ιρανός αξιωματούχος


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τεχεράνη, προκειμένου να ενημερώσει δια ζώσης για τις κινήσεις και τις επαφές που είχε και ακολούθως θα αναχωρήσει για τη Μόσχα. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η επιστροφή του Αραγτσί στο Ισλαμαμπάντ και η συνεργασία που είχε μετά το ταξίδι του στο Ομάν με τους Πακιστανούς διαμεσολαβητές, μόνο ως θετικό μήνυμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να θεωρηθεί. Όπως αναφέρουν αραβικά ΜΜΕ, ο Αραγτσί θα έχει εκ νέου συζήτηση με τον Πακιστανό πρωθυπουργό αύριο Δευτέρα, καθώς και με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, ο οποίος θεωρείται ως ο βασικός μεσάζοντας με τις ΗΠΑ και ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο και εκτιμά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.


Στο Ομάν για να συζητήσει για τα Στενά του Ορμούζ ο Αραγτσί - Η στάση του Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε χθες Σάββατο το προβλεπόμενο ταξίδι στο Ισλαμαμπάντ του ειδικού απεσταλμένου του Στιβ Γουίτκοφ και του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ, απομακρύνοντας την προοπτική προσέγγισης των δυο πλευρών (ΗΠΑ και Ιράν), τουλάχιστον άμεσα, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του εναντίον της Χεζμπολά στο Λίβανο. Η πακιστανική πρωτεύουσα ήταν φόντο των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ και του Ιράν πριν από δύο εβδομάδες κι εκφράζονταν ελπίδες πως θα ξανάρχιζαν όταν έφθασε προχθές Παρασκευή εκεί ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο Αμπάς Αραγτσί. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε παράλληλα την προσεχή αναχώρηση για το Πακιστάν των κ.κ. Γουίτκοφ και Κούσνερ, η οποία προγραμματιζόταν για χθες. Αλλά, χωρίς να τους περιμένει, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ κι ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Truth Social ότι ακύρωσε το ταξίδι των απεσταλμένων του, διότι δεν ήθελε να τους αναγκάσει να περάσουν «15-16 ώρες» σε αεροσκάφος για συνομιλίες που θα μπορούσαν να γίνουν κάλλιστα τηλεφωνικά, κατ’ αυτόν. 

"Αν θέλουν να συζητήσουμε, αρκεί αν μου τηλεφωνήσουν"

Όταν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios τον ρώτησε αν η ακύρωση σημαίνει πως θα ξαναρχίσει άμεσα ο πόλεμος, ο κ. Τραμπ απάντησε «όχι. Δεν σημαίνει αυτό. Δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμη αυτό», προσθέτοντας πάντως «εμείς κρατάμε όλα τα χαρτιά». Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τη θεωρία του περί διχασμού στην κορυφή του κρατικού μηχανισμού στο Ιράν που εμποδίζει κατ’ αυτόν την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί. «Κανένας δεν ξέρει ποιος κρατάει το τιμόνι, ούτε καν αυτοί», πέταξε. «Αν θέλουν να συζητήσουμε, αρκεί να μου τηλεφωνήσουν», συμπλήρωσε ο ρεπουμπλικάνος. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που ξέσπασε με τους καταιγιστικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν την 28η Φεβρουαρίου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους στο Ιράν και στον Λίβανο, κι έχει κλονίσει την παγκόσμια οικονομία, κυρίως εξαιτίας του αποκλεισμού από το Ιράν των στρατηγικής σημασίας Στενών του Ορμούζ.