Μυστική συμφωνία Μέρκελ-Πούτιν για λύση στο ουκρανικό
Βερολίνο και Μόσχα επεξεργάζονται σχέδιο για την φλεγόμενη Ουκρανία
Κάτω από το τραπέζι, με μυστικό τρόπο, και παρουσία διπλωματών φαίνεται πως θα λύσουν από κοινού, Μέρκελ και Πούτιν, το φλέγον θέμα της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, το Βερολίνο και η Μόσχας επεξεργάζονται εδώ και καιρό -κρυφά από τα βλέμματα Ευρωπαίων και ΗΠΑ- σχέδιο για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος.
Μάλιστα το δημοσίευμα κάνει λόγο για συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις πάνω στις οποίες πατούν η ’νγκελα Μέρκελ και ο Πούτιν. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας με δύο κύριους στόχους: 1ον, τη σταθεροποίηση των συνόρων της Ουκρανίας με ταυτόχρονη ισχυροποίηση της χωλαίνουσας οικονομίας του Κιέβου και 2ον, μια ενεργειακή συμφωνία που θα εξασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου.
Βέβαια εμπόδιο για την τελική συμφωνία υπάρχουν, καθώς η Μέρκελ θα κληθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι πρέπει να αποδεχθεί την Κριμαία υπό ρωσική σημαία. Κάτι που δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό από κάποια μέλη του ΟΗΕ.
Διπλωμάτες που συμμετέχουν στις μυστικές διαβουλεύσεις, αποκαλύπτουν ότι το πρώτο σκέλος μίας τέτοιας συμφωνίας θα απαιτεί από την κυβέρνηση Πούτιν να αποσύρει τη στήριξη -οικονομική και στρατιωτική- που παρέχει αυτή τη στιγμή στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, με αντάλλαγμα μία κάποιου είδους αυτονομία της περιοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο, και σε περίπτωση που οι μυστικές επαφές έχουν επιτυχή κατάληξη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δε θα υποβάλει αίτηση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και ο πρόεδρος Πούτιν δε θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τη συμφωνία της Ουκρανίας για την εμπορική συνεργασία με την Ε.Ε.
Με βάση το δημοσίευμα του "Independent", η Ρωσία ως μέρος της συμφωνίας θα αποζημιώσει την Ουκρανία με πακέτο μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή το Κίεβο έχασε το ενοίκιο που εισέπραττε από τη Μόσχα για τους στόλους στην Κριμαία και το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το άλλο στοιχείο είναι ότι ο ενεργειακός κολοσσός "Gazprom" θα προσφέρει στην Ουκρανία, μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου.
Πρόκειται, σύμφωνα, πάντα με το βρετανικό δημοσίευμα, για μια κρίσιμη παράμετρος καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξαντλούνται και είναι πολύ πιθανό να έχουν τελειώσει μέχρι το χειμώνα, κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη χώρα.