Επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ επιδιώκει ο Κάμερον
<p>Στόχος η αναδιαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ένωση</p>
Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη της εβδομάδας για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την αναδιαμόρφωση των σχέσεων της Βρετανίας με την Ένωση στην «επόμενη φάση», παρά την ελληνική κρίση, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Ο Κάμερον, που έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, πριν από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας σε αυτή ως το 2017, έχει συναντηθεί ή επικοινωνήσει τηλεφωνικά με 20 από τους 27 ηγέτες της Ευρωζώνης και θα μιλήσει με τους υπόλοιπους επτά πριν από την έναρξη της Συνόδου για να προετοιμάσει το έδαφος για την προώθηση της επαναδιαπραγμάτευσης, ανέφερε η εκπρόσωπος Έλεν Μπόουερ.
«Η εστίαση μας είναι... το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προχωρούμε στην επόμενη φάση αυτών των διαπραγματεύσεων», είπε η ίδια στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως ο Κάμερον στοχεύει να συνομιλήσει ή να συναντήσει τους ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Ελλάδας, της Λιθουανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας πριν από την Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη.
Ο Κάμερον επίσης θα συναντηθεί με την βασίλισσα Ελισάβετ πριν από την Σύνοδο στην Γερμανία, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει πως είναι έτοιμη να βοηθήσει, αν μπορεί, την Βρετανία.
Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατ' ιδίαν τονίζουν πως η παρέμβαση του Κάμερον στην Σύνοδο Κορυφής μπορεί να επισκιαστεί από την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Επισημαίνουν όμως πως ο Κάμερον έχει από καιρό την πρόθεση να παρουσιάσει επισήμως τις προτάσεις του στην Σύνοδο και θέλει να δείξει ότι σημειώνεται πρόοδος για να κοπάσουν οι επικρίσεις που δέχεται στο εσωτερικό.
Παρά την επανεκλογή του μόλις τον περασμένο μήνα με αναπάντεχη πλειοψηφία, βρίσκεται ήδη υπό πίεση από την όλο και πιο ανυπόμονη ευρωσκεπτικιστή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών, που ζητά από τον ίδιο να εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες τις απαιτήσεις του για την μεταρρύθμιση της ΕΕ και να είναι πιο φιλόδοξος στην επαναδιαπραγμάτευση του.
Με τη σεναριολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος να εντείνεται, το θέμα απειλεί να επισκιάσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και να υποσκάψει την εύθραυστη ενότητα του κόμματος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, που επικαλούνται πηγές μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του Κάμερον, αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο του 2016.
Η Μπόουερ διέψευσε αυτά τα δημοσιεύματα σήμερα, χαρακτηρίζοντας τα «περισσότερες εικασίες, περισσότερο θόρυβο».
Πρόσθεσε πως ο Κάμερον ελπίζει πως η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να είναι το εφαλτήριο για τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, που πιθανόν να διαρκέσουν για «αρκετούς μήνες», και να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσεων για τα θέματα που προκαλούν τις διαμαρτυρίες της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ο Κάμερον έχει δηλώσει πως επιθυμεί να εξαιρεθεί η Βρετανία από τον στόχο της ΕΕ για μια «ακόμη στενότερη (πολιτική) ένωση», να της εκχωρηθεί το δικαίωμα να περιορίσει άμεσα την πρόσβαση των ευρωπαίων μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας της χώρας του και να μειώσει την επιρροή της Ένωσης στη Βρετανία, στα πεδία όπου κρίνει ότι είναι υπερβολική.