Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η Ελλάδα μέτρησε για ακόμα μία φορά φίλους και εχθρούς ανάμεσα στις χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα.

Ανάμεσα στις φιλικές φωνές που ακούστηκαν στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κομισιόν και Γαλλία βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στις εκτιμήσεις τους για τις ελληνικές προτάσεις και για την λύση που θα πρέπει να επιτευχθεί για το ελληνικό ζήτημα. Η κοινή θετική τους στάση έγινε αντιληπτή και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ενώ τη στάση του προέδρου της Κομισιόν σχολίαζαν θετικά και τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Στους νέους φίλους της Ελλάδας μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση συμπεριλαμβάνονται και ο Βέλγος με τον Αυστριακό πρωθυπουργό όπως και ο Ιρλανδός, Έντα Κένι ο οποίος είπε χαρακτηριστικά "και εμείς ήμασταν νέα κυβέρνηση όταν αναλάβαμε μεσούντος του προγράμματος και μας δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουμε μετρά όπως ο ΦΠΑ, και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα".

"Εχθροί"

Εκτός όμως από όσους φάνηκαν φιλικοί απέναντι στην ελληνική πρόταση υπήρχαν και εκείνοι που ήταν αρνητικοί σε σημείο αντίδραση. Ανάμεσα σε αυτές ήταν οι χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία και Λετονία. "Είστε πολύ μακριά, τι είναι αυτό που μας φέρατε; Δεν έχει σχέση με το μνημόνιο. Πρέπει να είστε προσηλωμένοι στο μνημόνιο που έχετε υπογράψει και αυτά που προτείνετε είναι απαράδεκτα" ήταν λόγια που ακούστηκαν ενώ η Λιθουανή πρόεδρος τόνισε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου "Δεν έχω εντυπωσιαστεί από την ελληνική πρόταση. Είναι απαραίτητη η συμφωνία αλλά βρισκόμαστε ακόμα μακριά. Κανείς δε μπορεί να αναλάβει την ευθύνη από την ελληνική κυβέρνηση" και πρόσθεσε "Μοιάζει η Ελλάδα να μην εκτιμά πλήρως τη σοβαρότητα της κατάστασης". Στους αρνητικά διακείμενους συγκαταλέγεται και ο Ολλανδός πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για Μνημόνιο.