Χιλιάδες Αρμένιοι πολίτες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Γερεβάν σήμερα ενάντια στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αψηφώντας τις αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν αντλίες νερού υπό πίεση για να διαλύσουν το πλήθος.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές, αλλά ένα ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας δήλωσε πως αργότερα οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές, ο οποίος συμβάλλει στην αύξηση των κοινωνικών εντάσεων στην χώρα των 3,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σήμερα το βράδυ, οι διαδηλωτές, ανάμεσα τους και πολλοί νέοι ακτιβιστές χωρίς σχέσεις με κάποιον πολιτικό χώρο, επανέλαβαν για δεύτερη ημέρα την καθιστική διαμαρτυρία κοντά στο προεδρικό μέγαρο που είχαν κάνει και χθες.

«Τα αιτήματα μας παραμένουν ίδια – να ακυρωθεί η απόφαση για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η διαμαρτυρία μας θα είναι αποκλειστικά ειρηνική και δεν θα στραφεί εναντίον των αρχών ή της αστυνομίας», δήλωσε ένας ακτιβιστής που δεν θέλησε να πει το όνομα του.

Στη διαδήλωση της Δευτέρας 14 διαδηλωτές και 11 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία εμπόδισε την πορεία των περίπου 5.000 διαδηλωτών προς το προεδρικό μέγαρο. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία, κρατώντας κλειστή μια κεντρική λεωφόρο.

Οι Αρμένιοι πολίτες είναι εξοργισμένοι για την απόφαση του κρατικού ρυθμιστικού φορέα του τομέα της ηλεκτροδότησης την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει τις χρεώσεις κατά 22% από την 1η Αυγούστου.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της εταιρείας διανομής για το ηλεκτρικό δίκτυο της Αρμενίας, μια θυγατρική εταιρεία της ρωσικής εταιρείας Inter RAO εξαιτίας της υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ντραμ, του νομίσματος της Αρμενίας.

Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της Αρμενίας και οι δύο πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες έχουν στενούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Γερεβάν.

«Η Αρμενία είναι ο πιο στενός μας εταίρος…Ελπίζουμε πως η κατάσταση θα διευθετηθεί στο κοντινό μέλλον σε αυστηρή αρμονία με τον νόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι κοινωνικές συγκρούσεις θα ενταθούν στην Αρμενία», εκτίμησε ο οικονομολόγος Τατούλ Μανασερβάν στο Ρόιτερς, επισημαίνοντας τις ανησυχίες των πολιτών για την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος και το κατά πόσον θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος.