Μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του φρικιαστικού βίντεο, με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ, από τζιχαντιστές στη Συρία, Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι ερευνητές απέχουν πολύ από το να αναγνωρίσουν ακριβώς ποιος τον σκότωσε.

Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο δράστης δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί από το βίντεο γιατί σε αυτό δεν προβάλλεται η στιγμή της δολοφονίας.

Οι ισχυρισμοί αυτοί αντικρούουν τις δηλώσεις του Βρετανού πρεσβευτή, ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του δράστη. Το CNN μίλησε με ειδικούς που ανέλυσαν το βίντεο, και λένε ότι μπορεί να εμφανίζονται σε αυτό δύο αντάρτες, καθώς υποστηρίζουν πως ο άντρας που μιλά με βρετανική προφορά φαίνεται να είναι διαφορετικός, από εκείνον που αποκεφάλισε το δημοσιογράφο. Ειδικότερα, αυτός που αποκεφαλίζει το δημοσιογράφος είναι εμφανώς πιο σωματώδης από τον άντρα με τη βρετανική προφορά.

Επιπλέον, υπάρχει και ένα πρόβλημα με την αλληλουχία: Το μαχαίρι που κραδαίνει ο αγγλόφωνος είναι φανερά διαφορετικό από το μαχαίρι δίπλα στο σώμα του νεκρού. «Υπάρχει σίγουρα διαφορά σε σχέση με το άτομο που στέκεται δίπλα στο νεκρό. Υπάρχουν ανεπαίσθητες, αλλά εμφανείς αλλαγές στο σωματότυπο, την εξωτερική εμφάνιση, στις διαστάσεις και το σχήμα του μαχαιριού» σύμφωνα με τον Ρος Πατέλ, ειδικό ερευνητή.

Με λίγα λόγια, τα στοιχεία των Αμερικάνων διαφέρουν από τις αναλύσεις των Βρετανών, ότι ο άντρας με τη βρετανική προφορά είναι ο δήμιος του Τζέιμς Φόλεϊ, «Τζιχαντιστής Τζον».