Μέρκελ - Γιούνκερ: To δημοψήφισμα θα κρίνει την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
<p>Ανοικτό το παράθυρο επανέναρξης των συζητήσεων</p>
Διπλό μήνυμα έστειλαν σήμερα οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας πως το βασικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να απαντάει σε παραμονή ή οχι της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενώση και αυτόματα στο ευρώ και όχι σε ένα τελεσίγραφο το οποίο στην ουσία δεν υφίσταται.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος άφησε επίσης ανοικτό το... παράθυρο, προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τονίζοντας:
«Το πρόγραμμα αύριο εκπνέει. Καταστήσαμε σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε. Βλέπουμε σήμερα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με μεγαλύτερη άνεση από ότι πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε τον EFSF, έχουμε ένα φορολογικό πακέτο και ένα πακέτο υποστήριξης άρα η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά από ότι θα έκανε πριν από πέντε χρόνια. Θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει οποιοδήποτε δημοψήφισμα, το σεβόμαστε.
Είναι όμως και δικό μας αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, να σκεφτούμε την κίνηση που πρέπει να κάνουμε εμείς για να προστατευθούμε. Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη. Έχουμε αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή και η Νομισματική Ένωση. Είναι αρχές πάνω στις οποίες στηριχθήκαμε και είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 κρατών. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις κρίσεις σε σχέση με το ευρώ τότε το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, αλλά αυτό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η Ευρώπη θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού.
Κανείς δεν θα πάρει το 100%. Η διάθεση για μία συμβιβαστική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε και αυτό οδήγησε στο να υπάρξει διακοπή των συζητήσεων και δημοψήφισμα».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρος επισημαίνοντας πως ένα πιθανό όχι των Ελλήνων στο δημοψήφισμα σημαίνει όχι στην παραμονή τους στην Ευρώπη.
«Δεν θέλαμε να βλέπουμε την Ελλάδα, τον Πλάτωνα να παίζει στην δεύτερη εθνική. Σήμερα είμαστε 28 κράτη μέλη που προσπαθήσαμε να συγνωνεύσουν 19 εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο. Ευελπιστώ ότι θα παραμείνουμε 19 μέλη. δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όραμά μου είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης.
Αισθάνομαι λίγο προδομένος, για όσα έγιναν και κυρίως εις βάρος όλων όσων δούλεψαν προκειμένου να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη.
Στην κοινή μας προσπάθεια, να φτάσουμε σε μια κοινή συμφωνία, έφτασε σε μια διαφωνία. Γίνεται λόγος για τελεσίγραφο από την Ελλάδα. Αλλά ποιος λειτούργησε έτσι; Ποιος έδωσε τέτοιο τελεσίγραφο από πού προέρχονται αυτές οι αντιμαχίες, από πού προέρχονται οι προσβολές.
Μετά από μήνες συζητήσεων, την Παρασκευή, είχαμε φτάσει για άλλη μια φορά κοντά σε συμφωνία. Αυτή η προσπάθεια κόπηκε μονόπλευρα από μια προσπάθεια διενέργειας δημοψηφίσματος, χωρίς να ειπωθεί όλη η αλήθεια.
Αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός ευρωπαίου πολίτη. Πρέπει οι Έλληνες πολίτες που έρχονται στις κάλπες την επόμενη Κυριακή να ξέρουν τα πάντα. Κάναμε προσπάθεια και δεν αξίζουμε τέτοιες επικρίσεις, ούτε εγώ ούτε ο κ. Ντάισελμπλούμ, που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να φτάσουμε σε συμφωνία.
Είμαστε 19 δημοκρατίες όχι μια εναντίον 18 ή 18 εναντίον μιας. Κάθε λαός έχει εθνική κυριαρχία και κάθε πολίτης έχει την δική του αξία. Δεν μιλάμε για ένα παιχνίδι πόκερ που ένας κερδίζει, ή όλοι θα κερδίσουμε ή όλοι θα χάσουμε. Με καταβάλει βαθιά θλίψη από το θέαμα αυτές τις μέρες. Σε μία νύχτα η Ευρώπη επλήγη θανάσιμα. Εγωισμοί και παιχνίδια τακτικής πήραν την πρωτοκαθεδρία μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες και γι΄ αυτό αισθάνομαι προδομένος.
Κι άλλες χώρες είχαν προβλήματα όπως η Ελλάδα, οι πολιτικοί ηγέτες όμως εκείνων των χωρών έκαναν προσπάθειες, πήραν μέτρα και τα κατάφεραν. Οι Έλληνες μου είναι ιδιαίτερα αγαπητοί. Δεν λέω κούφια λόγια. Ξέρω τι δυσκολίες πέρασαν και πάντα έλεγα ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της Ελλάδας. Το τελευταίο διάστημα είχα αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη. Όμως δεν ξέρω αν θα μπορέσω να διασφαλίσω την παραμονή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, απέναντι στο συμφέρον όλων των άλλων χωρών.
Όλες οι προτάσεις που έκανα ήταν να δημιουργηθεί το έδαφος για συμφωνία.
Από την δική μας πλευρά οι διαπραγματεύσεις ήταν πάντα στο δημοκρατικό πνεύμα. Ποτέ δεν υπήρξε τελεσίγραφο από την πλευρά μας».