Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των συμπολιτισσών του, ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό για πρώτη φορά μιας γυναίκας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

"Με υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι διορίζω, για πρώτη φορά, μια γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο", δήλωσε ο πρόεδρος σε διάσκεψη για τις γυναίκες που διεξάγεται στην Καμπούλ, έχοντας πλάι του την σύζυγό του Ρούλα.
Ο διορισμός της Ανίσα Ρασούλι, που είναι μια έμπειρη δικαστής, μαζί με τους οκτώ ομότιμους της θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στην κάτω βουλή του αφγανικού κοινοβουλίου, την οποία απαρτίζουν πολλοί θρησκευτικοί αξιωματούχοι με συντηρητικές απόψεις.

"Έχουμε την πλήρη υποστήριξη των ουλεμάδων", των μουσουλμάνων θεολόγων, έσπευσε να συμπληρώσει ο Γάνι. "Ελπίζω ότι οι αδελφοί μου θα με ακολουθήσουν σε αυτόν τον δρόμο".
Ο Αφγανός πρόεδρος ζήτησε παράλληλα από "όλα τα υπουργεία να διορίσουν τουλάχιστον μια γυναίκα σε θέση υφυπουργού".
Το αίτημα αυτό και ο διορισμός της Ρασούλι σε μια θέση με τέτοιο κύρος --το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρείται ο "θεματοφύλακας του Συντάγματος"-- δείχνουν τον βαθμό στον οποίο ο Γάνι, πρώην οικονομολόγος στην Παγκόσμια Τράπεζα, είναι προσηλωμένος στην πρόοδο των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Τα δικαιώματα των γυναικών στην χώρα έχουν σαφώς βελτιωθεί από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, αλλά η αφγανική κοινωνία παραμένει σε μεγάλο βαθμό πατριαρχική και συχνά οι γυναίκες πέφτουν θύματα βίας.
Κατακραυγή είχε προκαλέσει τον Μάρτιο ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου της Φαρχούντα, μιας 27χρονης Αφγανής, η οποία είχε κατηγορηθεί άδικα ότι έκαψε ένα Κοράνι και είχε λιντσαριστεί ενώπιον αστυνομικών, οι οποίο δεν επενέβησαν για να την σώσουν.

"Τις γυναίκες πρέπει να τις σεβόμαστε επειδή είναι γυναίκες κι όχι επειδή είναι οι αδελφές ή οι κόρες κάποιου κυρίου τάδε ή τάδε", σημείωσε επίσης ο Γάνι κατά την διάσκεψη αυτή, η οποία ήταν αφιερωμένη στην εφαρμογή της απόφασης 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το κείμενο αυτό που ψηφίστηκε το 2000 καλεί τις χώρες μέλη να υπερασπίζονται τις γυναίκες και να προωθούν τα δικαιώματά τους.

Ο Γάνι και η σύζυγός του Ρούλα, λιβανικής καταγωγής, έχουν καταστήσει τον σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της προεδρίας αυτής.
Εξάλλου η πρώτη σύζυγος προέδρου του Αφγανιστάν που παρευρίσκεται πολύ συχνά στις επίσημες δεξιώσεις της προεδρίας, κάτι το οποίο είναι εντελώς πρωτόγνωρο στην χώρα αυτή.

Η κόρη του προεδρικού ζεύγους Μάριαμ είναι καλλιτέχνης και ζει στην Νέα Υόρκη.