Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ξεκινά την Πέμπτη στο Νιούπορτ της Μεγάλης Βρετανίας μέσα σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης με τη Ρωσία η οποία κατηγορείται από τους νατοϊκούς συμμάχους για επιθετικότητα στην Ουκρανία. Και ενώ η δυτική πίεση προς τη Μόσχα δείχνει να αυξάνεται το Παρίσι αποφασίζει την αναστολή παράδοσης ενός πολεμικού πλοίου τύπου Mistral στη Ρωσία.

Σε ένα εκρηκτικό διεθνές πλαίσιο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία ξεκινά το πρωί παρουσία περίπου εξήντα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα αντιμετωπίσει και άλλες σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις ιδιαίτερα αυτή του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και Συρία, του οποίου η απειλή γίνεται όλο και πιο πιεστική.

Μετά τον αποκεφαλισμό και δεύτερου αμερικανού δημοσιογράφου, η καταπολέμηση αυτής της εξαιρετικά βίαιης οργάνωσης τζιχαντιστών θα βρεθεί προφανώς στο επίκεντρο των συζητήσεων την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο των αρχηγών κρατών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν τη δημιουργία ενός συνασπισμού για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. «Αυτοί που δολοφόνησαν τον Τζέιμς Φόλεϊ και τον Στίβεν Σότλοφ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τους κάνουν να λογοδοτήσουν ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει» υποσχέθηκε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Παρά την απειλή του Ισλαμικού Κράτους η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να ανοίξει με τις συζητήσεις στο ακανθώδες ζήτημα της Ουκρανίας. Στη χώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την συμμετοχή ρώσων στρατιωτών που μάχονται μαζί με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει η πρώτη συνάντηση ακόμη και πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, του ουκρανού προέδρου Ποροσένκο με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο Πέτρο Ποροσένκο θα ενημερώσει τους ομολόγους του, για την κατάσταση που επικρατεί στα ουκρανικά εδάφη αλλά και για τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με μια βρετανική κυβερνητική πηγή. Και ενώ τα μέλη των χωρών της συμμαχίας επιθυμούν να επιδείξουν αποφασιστικότητα και ενότητά τους κατά της Ρωσίας, η Μόσχα προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο την Τετάρτη καθώς παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας ότι ελπίζει να επιτευχθεί μια "τελική συμφωνία" μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας μέχρι την Παρασκευή.

Η Ρωσία πάντως εξακολουθεί να είναι υπό την απειλή νέων κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα την παραμονή της Συνόδου Κορυφής το Παρίσι ανακοίνωσε την αναστολή της παράδοσης ενός εξαιρετικά αμφιλεγόμενου πολεμικού πλοίου τύπου Mistral. Και ενώ οι οικονομικές συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για τη Γαλλία, (καθώς εκτιμάται ότι θα χάσει περίπου ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ από την αναστολή παράδοσης της παραγγελίας για τη σύμβαση που υπογράφηκε το 2011 μεταξύ Παρισιού και Μόσχας), η εξέλιξη είναι «προφανώς δυσάρεστη» και για τη Ρωσία, όπως αναγνώρισε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός άμυνας, Γιούρι Μπορίσοφ. Το απόγευμα της Πέμπτης, η συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα δώσει την ευκαιρία στους 28 ηγέτες της συμμαχίας να δηλώσουν επισήμως την αλληλεγγύη τους προς το Κίεβο που είναι στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.