Όμηροι της Χαμάς: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τα τούνελ της Γάζας - "Με αντιμετώπιζαν σαν ζώο σε κλουβί" (Εικόνες & Bίντεο)
Συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων
Οι όμηροι της Χαμάς περιγράφουν τον εφιάλτη της ομηρίας τους στη Γάζα
Όμηροι της Χαμάς που επέζησαν της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο μουσικό φεστιβάλ Nova στο νότιο Ισραήλ σπάνε τη σιωπή τους και περιγράφουν δημόσια τις τραυματικές εμπειρίες που, όπως λένε, συνεχίζουν να τους στοιχειώνουν. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την επίθεση, τρεις επιζώντες μίλησαν για πρώτη φορά με λεπτομέρειες σχετικά με όσα έζησαν είτε ως αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας είτε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, αποκαλύπτοντας τις συνθήκες κράτησης, τα βασανιστήρια, την αγωνία της επιβίωσης και τη δύσκολη προσπάθεια επιστροφής στην καθημερινότητα.
Διαβάστε: Γερμανία: Η στιγμή της σύλληψης των υπόπτων για το μακελειό με τους 6 νεκρούς - Έπεσαν σε μπλόκο ενώ προσπαθούσαν να το σκάσουν (Βίντεο)
Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ενώ περίπου 250 άτομα απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Οι άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν προσπαθούν ακόμη να διαχειριστούν το μετατραυματικό στρες και τις ψυχικές πληγές που άφησαν πίσω τους εκείνες οι στιγμές.
Όμηροι της Χαμάς: «Με αντιμετώπιζαν σαν ζώο μέσα σε κλουβί»
Η 24χρονη Μία Σεμ, που έγινε το πρώτο πρόσωπο ομήρου της Χαμάς το οποίο εμφανίστηκε σε βίντεο μετά την απαγωγή του, περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης στο φεστιβάλ Nova, όταν τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι πριν μεταφερθεί στη Γάζα. «Δεν θέλω να πεθάνω τώρα», θυμάται ότι επαναλάμβανε στον εαυτό της καθώς προσπαθούσε να διαφύγει, ενώ λίγο αργότερα πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής. Η ίδια περιέγραψε ότι στη Γάζα δεν έλαβε ουσιαστική ιατρική περίθαλψη παρά το σοβαρό τραύμα της. «Με αντιμετώπιζαν σαν ζώο μέσα σε κλουβί», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι παρέμεινε 55 ημέρες σε απομόνωση, χωρίς παράθυρα, υπό συνεχή επιτήρηση. «Δεν μου έδωσαν φάρμακα. Το σώμα μου ήταν διαλυμένο. Είναι θαύμα που έχω ακόμη το χέρι μου. Δεν ξέρω πώς επέζησα τόσες ημέρες χωρίς θεραπεία».
Όπως είπε, η σύζυγος του φρουρού της τής στερούσε ακόμη και το νερό, ενώ ένας από τους απαγωγείς της φέρεται να της είπε: «Δεν θα γυρίσεις ποτέ σπίτι. Θα μείνεις εδώ. Θα παντρευτείς εδώ.» Η Μία Σεμ αποκάλυψε ακόμη ότι υποχρεώθηκε να συμμετάσχει σε προπαγανδιστικό βίντεο της Χαμάς, ενώ λίγο πριν από την απελευθέρωσή της μεταφέρθηκε σε υπόγεια σήραγγα. «Δεν μπορούσα ούτε να σταθώ όρθια. Δεν υπήρχε αέρας ούτε φως». Παρά τις κακουχίες, η ίδια δηλώνει ότι η σκέψη της οικογένειάς της ήταν εκείνη που τη βοήθησε να παραμείνει ζωντανή.
Όμηροι της Χαμάς: Οι συγκλονιστικές περιγραφές από το φεστιβάλ Nova
Η Χαντάρ Σαρβίτ, επίσης επιζήσασα του φεστιβάλ Nova, περιέγραψε τις στιγμές πανικού όταν άρχισαν οι επιθέσεις. «Ήμουν ξαπλωμένη μπρούμυτα στο έδαφος. Οι τρομοκράτες βρίσκονταν μόλις δέκα μέτρα μακριά μου και πυροβολούσαν». Όπως είπε, αναγκάστηκε να κρυφτεί μαζί με φίλο της κάτω από μια πορτοκαλιά, όπου άκουγε τις κραυγές ανθρώπων γύρω της. «Παντού υπήρχαν άνθρωποι που ούρλιαζαν, εκλιπαρούσαν για τη ζωή τους, δολοφονούνταν και κακοποιούνταν από τους τρομοκράτες. Η μυρωδιά ήταν αδιανόητη. Καμένα σώματα, αίμα, φωτιά».
Η ίδια περιέγραψε ακόμη τη συγκλονιστική συνομιλία που είχε με τον πατέρα της. «Πεθαίνω. Συγγνώμη. Σ' αγαπώ». Τελικά κατάφερε να σωθεί, όμως παραδέχεται ότι το μετατραυματικό στρες εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινότητά της.
I met Nova survivor Hadar Sharvit who told me about hiding under a citrus tree for 5 hours while Hell surrounded her. She heard women being r*ped, gunshots then silence. She’s the first person I’ve spoken to who witnessed the sexual violence and it chilled me to the bone. pic.twitter.com/62dmuwMyV1
— Heidi Bachram (@HeidiBachram) June 27, 2026
Όμηροι της Χαμάς: 505 ημέρες αιχμαλωσίας για τον Ομέρ Βένκερτ
Ιδιαίτερα συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Ομέρ Βένκερτ, ο οποίος παρέμεινε αιχμάλωτος στη Γάζα για 505 ημέρες. Όπως περιγράφει, πέρασε 197 ημέρες σε απόλυτη απομόνωση μέσα σε υπόγεια σήραγγα, όπου οι φρουροί εμφανίζονταν μόνο δύο φορές την ημέρα για λίγα δευτερόλεπτα. «Μου ξερίζωσαν ολοκληρωτικά την ψυχή. Δεν είχε απομείνει τίποτα μέσα μου.»
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υπέστη επανειλημμένους ξυλοδαρμούς, ενώ οι φρουροί τον ψέκαζαν με εντομοκτόνο. «Κάθε δύο ή τρεις ημέρες με υποχρέωναν να σταθώ στην άκρη της σήραγγας και με ψέκαζαν με εντομοκτόνο στα μάτια, στο στόμα, σε όλο μου το σώμα.». Τον Ιούνιο του 2024, όπως λέει, είχε φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ ζωντανός. Ωστόσο, η μεταφορά τριών ακόμη Ισραηλινών ομήρων στο ίδιο τούνελ άλλαξε την ψυχολογία του. «Τους είδα σαν σωτήρες. Μου έσωσαν πραγματικά τη ζωή.»
Ο Ομέρ Βένκερτ απελευθερώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων. Περιγράφοντας τη στιγμή που αντίκρισε ξανά το φως της ημέρας, δήλωσε: «Ένιωσα σαν να απλώθηκε η νίκη σε ολόκληρο το σώμα μου». Οι τρεις επιζώντες εξηγούν ότι η δημόσια αφήγηση των εμπειριών τους αποτελεί μέρος της προσπάθειάς τους να διαχειριστούν το τραύμα και να συνεχίσουν τη ζωή τους, έχοντας όμως πάντα στη μνήμη τους όσα έζησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης και της αιχμαλωσίας.
En