Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας διευθετήθηκε «για μία γενιά» ύστερα από την ξεκάθαρη ψήφο, όπως την χαρακτήρισε, των Σκωτσέζων να παραμείνουν τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Κάμερον, ο οποίος κινδύνευε να υποχρεωθεί σε παραίτηση σε περίπτωση που οι Σκωτσέζοι τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος άνοιξε τον δρόμο για την εισαγωγή νέων, ισορροπημένων συνταγματικών ρυθμίσεων για ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, περιλαμβανομένης της Αγγλίας, και ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία.

«Το ζήτημα διευθετήθηκε για μία γενιά δεν μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες, επαναληπτικές ψηφοφορίες. Ακούσαμε την πάγια βούληση του λαού της Σκωτίας», είπε ο κ. Κάμερον στους δημοσιογράφους μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ στο κεντρικό Λονδίνο.

Σκωτία: Ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα o Ντέιβιντ Κάμερον
«Όπως η Σκωτία θα ψηφίζει ξεχωριστά στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο για τα ζητήματά της των φόρων, των δαπανών και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, έτσι και η Αγγλία, καθώς και η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, θα πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν για αυτά τα θέματα. Και όλο αυτό θα πρέπει να συμβεί παράλληλα και με τον ίδιο ρυθμό με την διευθέτηση για τη Σκωτία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σκωτία: Ηχηρό «όχι» στην ανεξαρτησία
Ο κ. Κάμερον σχολίασε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε έντονα πάθη, ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα στην πολιτική ζωή της Σκωτίας και κέντρισε τη φαντασία των πολιτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο μας Βασίλειο» και κατέληξε: «Θα το θυμόμαστε ως μία ισχυρή επίδειξη της δύναμης και της ζωτικότητας της αρχαίας δημοκρατίας μας».

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος έχει δεσμευτεί να παραχωρήσει στη Σκωτία, η οποία ήδη διαθέτει δικό της κοινοβούλιο, περισσότερες εξουσίες που θα αφορούν τους φόρους και τις δαπάνες.

Την ίδια δέσμευση έχουν αναλάβει και οι ηγέτες των δύο άλλων μεγάλων κομμάτων στη Μ. Βρετανία.

Στο 55,3% το τελικό ποσοστό του «όχι»

Επειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων στις 32 περιφέρειες της Σκωτίας, το «όχι» επικρατεί με 55,3% στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, με περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους, ενώ το «ναι» στην ανεξαρτησία συγκεντρώνει το 44,77% των ψήφων.

Για να επικρατήσει στο δημοψήφισμα μία παράταξη χρειαζόταν 1.852.828 ψήφους. Η παράταξη του «όχι» συγκεντρώνει 2.001.926 ψήφους, έναντι 1.617.989 της παράταξης του «ναι».

Η συμμετοχή έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ του 84,6%.

Μπαρόζο: Θετικό το αποτέλεσμα για την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε το «όχι» στο δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το θετικό για την Ευρώπη και επισήμανε την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν οι Σκωτσέζοι για την παραμονή τους στην Ε.Ε..

«Χαιρετίζω την απόφαση του λαού της Σκωτίας να διατηρήσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπαρόζο. «Αυτό το αποτέλεσμα είναι θετικό για την ενωμένη, ανοιχτή και ισχυρότερη Ευρώπη την οποία πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ανακουφισμένος» ο Σουλτς

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «ανακουφισμένος» από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ομολογώ: το αποτέλεσμα με ανακουφίζει», δήλωσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του «όχι» στο ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Χαιρετίζει τις δηλώσεις Κάμερον ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ’ντερς Φογκ Ράσμουσεν χαιρέτισε τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μία ενωμένη χώρα ύστερα από την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα στη Σκωτία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ και είμαι πεπεισμένος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να παίζει ηγετικό ρόλο στη διατήρηση της συμμαχίας μας ισχυρής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ράσμουσεν και προσθέτει: «Χαιρετίζω την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κάμερον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει μπροστά ως ενωμένη χώρα».

Οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο διατηρεί πυρηνική βάση στη Σκωτία, θα αποδυνάμωνε αυτό το σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ.

Ικανοποίηση και στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Σκωτία εξέφρασε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι έδειξαν την προτίμησή τους για σταθερότητα εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και εντός της Ε.Ε..

Η σταθερότητα είναι σημαντική για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τόνισε.