Μπορεί το κλείσιμο μίας συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών να είναι πλέον ορατή αλλά το Politico επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί αυτή να εγκυμονεί για τα κοινοβούλια της Αθήνας και του Βερολίνου.

"Η Ελλάδα υπέβαλε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης προς την Ευρώπη, αργά την Πέμπτη πριν από τη σύνοδο Κορυφής το Σαββατοκύριακο, όπου οι ηγέτες θα αποφασίσουν τελικά αν θα παρατείνουν τη βοήθεια. Μετά την αποτυχία των προηγούμενων γύρων των συνομιλιών, η Αθήνα συνεργάστηκε στενά με τη Γαλλία προκειμένου να φτιάξουν μία πρόταση, η οποία φαίνεται να είναι πιο κοντά στις προσδοκίες των πιστωτών. Η Ελλάδα ζητά 53.5 δισεκατομμύρια ευρώ και την "αναδιαμόρφωση" του χρέους. Σε αντάλλαγμα, θα δεχθεί τις περισσότερες προϋποθέσεις που τις έχουν θέσει οι πιστωτές της. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα θα εκραγεί και η χώρα πιθανότατα θα εγκαταλείψει το ευρώ." αναφέρει το Politico.

"Μετά από μήνες συχνά, καυστικών διαπραγματεύσεων, με αποκορύφωμα την κατάρρευση των συνομιλιών πριν από δύο εβδομάδες, η "πώληση" της συμφωνίας εξαρτάται περισσότερο από τη νίκη πίσω την εμπιστοσύνη από ό, τι τα στοιχεία του φόρου προστιθέμενης αξίας ή πώς η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα.

Στη Γερμανία, οι Συντηρητικοί μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απλά δεν πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει τη βούληση να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

"Ο τρόπος που τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να υλοποιηθούν από σήμερα μέχρι και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, είναι πέρα από τη φαντασία μου" δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη του στη Φρανκφούρτη, την Πέμπτη.

Το άρθρο αναφέρεται και στην "φονταμενταλιστική" όπως τη χαρακτηρίζει, συνιστώσα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

"Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι το καλύτερο άλλοθι για να μην κάνουν πίσω. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία ομοιάζει με προδοσία της θέλησης του λαού." γράφει το Politico.

"Τσίπρας και Μέρκελ θα πρέπει να στηριχτούν στην αντιπολίτευση προκειμένου να περάσουν τα μέτρα αφού δεν θα μπορούν να λάβουν την πλειοψηφία που χρειάζονται".

Και καταλήγει λέγοντας: "Ο Τσίπρας τις τελευταίες μέρες έχει έρθει σε επαφή με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσφέροντας τους μία "γεύση" από τα νέα μέτρα. Ορισμένοι θεωρούν τα ανοίγματα αυτά ως κινήσεις τακτικής. Αν όμως οι βουλευτές του απορρίψουν το νέο πακέτο διάσωσης εκείνος θα αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια της αντιπολίτευσης".