Την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση στο ζήτημα της Ελλάδας, επεσήμαναν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του σημερινού κρίσιμου για την Ελλάδα Eurogroup.

Ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε με νόημα ότι θα πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα, ενώ κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε: «Ελπίζω να υπάρξει σημαντική πρόοδος στη σημερινή συνεδρίαση για την Ελλάδα».

Σε εξαιρετικά σκληρή γραμμή εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του πριν την έναρξη του Eurogroup. 

"Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις, έχουμε να κάνουμε με κενά χρηματοδοτικά" ανέφερε ο Γερμανός υπουργός δείχνοντας τις διαθέσεις του.

"Μιλάμε για ένα καινούργιο τριετές πρόγραμμα και πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα που πηγαίνουν πέρα από τις συζητήσεις για το πρόγραμμα που δεν εξαντλήθηκε" σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε "Δεν μπορεί να γίνει κούρεμα σύμφωνα με τις συνθήκες. Θα πούμε στους Ελληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα για να μας δώσουν τις προτάσεις τους κι εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη".

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους.Ο κ.Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με «πολιτική αποφασιστικότητα» και «κουράγιο» ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις «ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».
 
Ο Γάλλος υπουργός επισήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά το πότε, πώς και με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Μετά, είπε, εφόσον έχει ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη οι εταίροι πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης. Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις» σημείωσε.
 
Ο κ. Σαπέν επιβεβαίωσε πως είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι πρώτες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ανέφερε ότι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Τέλος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Γαλλία είχε πάντα σταθερή θέση, ότι η συζήτησή του δεν είναι «ταμπού» και ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή της ονομαστικής του αξίας, γιατί δεν το επιθυμούν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Μεγάλο πρόβλημα» βλέπει ο Πήτερ Καζιμίρ, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Στις δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο Eurogroup, είπε πως σήμερα οι 19 υπουργοί θα αξιολογήσουν την ανάλυση που έκαναν οι θεσμοί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προβλέποντας ότι σ’ αυτό το σημείο θα υπάρχει «πρόβλημα».
 
Επίσης, ανέφερε πως υφίσταται ακόμα χάσμα εμπιστοσύνης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε πως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά θα ήταν κατάλληλο για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος αλλά δεν είναι ικανοποιητικό για το τρίτο.

Ένας από τους… πολέμιους της Ελλάδας, ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, άφησε να εννοηθεί, με τις δηλώσεις του προσερχόμενος στο Eurogroup, ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν απέχει πολύ. Σύμφωνα με την κ. Σέλινγκ, το νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας θα έχει διάρκεια 3 ετών, και το ύψος του θα φτάσει στα επίπεδα των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο υπουργός της Ολλανδίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε: 
«Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έδειξε προθυμία για συμφωνία, υπάρχουν ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα μέσω του ESM».

Ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντουάν τόνισε: «Η διαδρομή δεν είναι εύκολη, αλλά πρέπει να τα καταφέρουμε. Να συνεδριάσουμε με ανοιχτό μυαλό…».

Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup.O κ.Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».
Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».