«Busting the Myth of Russian Aid to Greece» τιτλοφορείται δημοσίευμα της Wall Street Journal (Δίνοντας τέλος στον μύθο της ρωσικής βοήθειας στην Ελλάδα), με θέμα τις υποθέσεις ότι η χώρα μας θα μπορούσε να βασιστεί στη Ρωσία για βοήθεια.

Όπως σημειώνεται, η ορθοδοξία και οι πρόσφατες επισκέψεις Τσίπρα στη Ρωσία δημιούργησαν την ελπίδα σε πολλούς Έλληνες (τόσο ψηφοφόρους, όσο και μέλη της κυβέρνησης) ότι οι «Ρώσοι αδελφοί» θα έσπευδαν σε διάσωση σε περίπτωση κατάρρευσης των σχέσεων με την Ευρώπη.

«Αλλά το όνειρό τους πιθανώς θα μείνει μόνο αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς Ρώσοι αξιωματούχοι διαχωρίζουν τη θέση τους από την ιδέα ενός πακέτου βοήθειας από το Κρεμλίνο , και τα προβλήματα της Ελλάδας γίνονται τόσο μεγάλα που η Μόσχα θα είχε πρόβλημα να οργανώσει κάτι τέτοιο ακόμα και αν το ήθελε».

Ο πρόεδρος Πούτιν, υπογραμμίζεται, επανέλαβε την Παρασκευή ότι η Ελλάδα δεν έχει απευθύνει αίτημα για βοήθεια προς τη Ρωσία, κάτι που «ξεκαθάρισε ότι το διπλωματικό φλερτ της Αθήνας με τη Μόσχα έγινε μάλλον για να ασκηθεί πίεση εναντίον των δανειστών στην Ευρωζώνη, αντί με σκοπό να οδηγήσει σε μια εναλλακτική συμφωνία. Η Ρωσία ήδη αντιμετωπίζει ύφεση, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, που έκαναν τη ρωσική κυβέρνηση να διασώσει τις ίδιες της τις τράπεζες και να περιορίσει τις δαπάνες».

Ωστόσο, σημειώνεται πως η προοπτική μιας νέας συμμαχίας εξακολουθεί να υφίσταται για κάποιους. Όπως αναφέρει ο Φιόντορ Λουκιάνοφ, του Russia in Global Affairs, εκτιμά ότι για την Ελλάδα είναι όνειρο, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι κάτι στα όρια της παράνοιας, και για τη Ρωσία «δεν είναι τίποτα απολύτως». Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπήρξε βοήθεια από τη Ρωσία, και τα συνθήματα «Κύπρος-Ρωσία-Ορθοδοξία» στους δρόμους της Λευκωσίας χάθηκαν γρήγορα- επίσης, υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος είχε και πιο στενούς δεσμούς με με τη Ρωσία, καθώς και το ότι τα ποσά που περιλαμβάνει η υπόθεση της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλα, ακόμα και για την πανίσχυρη στον τομέα της ενέργειας Ρωσία. Αξιωματούχοι ρωσικών κρατικών τραπεζών έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες όσον αφορά σε οποιαδήποτε υπόνοια ρωσικής στήριξης της Ελλάδας για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι, αν και δεν επετεύχθη κάποιου είδους βοήθεια από τη Ρωσία, το «φλερτ» πέτυχε να θέσει ερωτήματα γεωπολιτικής και στρατηγικού ρίσκου στην «εξίσωση». «Νομίζω ότι ακριβώς αυτό ήθελε ο Τσίπρας» αναφέρει ο Λουκιάνοφ. Επίσης, κάποιοι αναλυτές είδαν τις συναντήσεις ως μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών-Βερολίνου, προσπαθώντας να αποδυναμώσουν την Ε.Ε.. Ωστόσο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αρνήθηκε ότι ισχύει κάτι τέτοιο, λέγοντας ότι «δεν έχουμε συμφέρον να ρίξουμε λάδι στη φωτιά», υπογραμμίζοντας ότι συμφέρει τη Ρωσία να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αστάθεια που θα προκαλούσε ένα Grexit θα έβλαπτε τη ρωσική οικονομία. Επίσης, αναλυτές υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα θα ήταν χρήσιμη στη Ρωσία ως ένας σύμμαχος μέσα στην «καρδιά» της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.