Ξεκίνησε λίγο πριν τις 5:30 το απόγευμα της Κυριακής η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής μάλιστα δεν έχει ανακοινώσει ώρα ολοκλήρωσης αφού οι ηγέτες θα συνεδριάζουν μέχρι να καταλήξουν σε μία απόφαση για την Ελλάδα. 

Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ μετά τις 7 το απόγευμα, εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν τα σημεία διαφωνίας.

Με τη Γαλλία να έχει ταχθεί υπέρ της Ελλάδας και τη Γερμανία να τηρεί σκληρή στάση, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την είσοδό του στον χώρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε θέμα συζήτησης για ολόκληρη την Ευρώπη ενώ για την Ελλάδα είπε ότι ή θα μείνει στην Ευρωζώνη ή θα αποχωρήσει, απορρίπτοντας το σχέδιο Σόιμπλε. Η Άνγκελα Μέρκελ στάθηκε για ακόμα μία φορά στην έλλειψη συνεννόησης τηρώντας σκληρή στάση. 

Σημειώθηκε πρόοδος αλλά κάποια μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε μετά το πέρας του Eurogroup, o επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως ανέφερε, τώρα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Οι δηλώσεις των ηγετών την ώρα που προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής:

Από χθες, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, έχει ταχθεί υπέρ της χώρας μας και προσερχόμενος στο κτίριο της Συνόδου Κορυφής δήλωσε: "Είναι σωστό να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Συγκριτικά με το σημείο εκκίνησης βρισκόμαστε πολύ κοντά, οι αποστάσεις έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε κι άλλα ευαίσθητα ζητήματα".

Επίσης, ο κ. Ρέντσι άφησε και υπαινιγμούς για τη στάση άλλων χωρών στο ελληνικό ζήτημα (θυμηθείτε το "Αρκετά" στη Μέρκελ χθες): "Πρέπει η Ευρώπη να κάνει αυτό που πρέπει. Η Ιταλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα". 

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε τη κρισιμότητα της παρούσας φάσης: "Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά πολύπλοκη και όλοι έχουμε δεσμευτεί για να φτάσουμε σε συμφωνία, που θα αφορά στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη".

Λιθουανή πρόεδρος, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε: Συζητούμε για το αν θα ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα ESM, μέχρι τώρα οι ΥΠΟΙΚ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν - Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν είναι επαρκείς οι προτάσεις ώστε να καλύψουν τα προβλήματα - Η Ευρώπη θα ακολουθήσει την Ελλάδα σε δύο περιπτώσεις  είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, αλλά θα έχει πολύ πολύ μεγάλο για όλους - Αν συγκρίνουμε την κατάσταση με την Αργεντινή πριν 15 χρόνια, τώρα έχουμε τρεις φορές μεγαλύτερο χρέος - Δεν είναι εύκολο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη - Δεν θέλουν μόνο να ακούσουν υποσχέσεις, αλλά αξιόπιστες πράξεις - Με προσωρινές ενέργειες δε μπορεί να λυθεί τίποτα - Χρειάζεται ένα πλάνο ή κάτι άλλο (αναφερόμενη σε ενδεχόμενο Grexit).

Έντα Κένι (πρωθυπουργός Ιρλανδίας): Προφανώς πρέπει να βρούμε μια λύση. Κατανοώ ότι οι Έλληνες έχουν καταθέσει μια λύση. Οι Έλληνες έχουν δυναμώσει την δέσμευσή τους ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Στην περίπτωση της Ιρλανδίας η εμπιστοσύνη οικοδομήθηκε μόνο μέσω συγκεκριμένων αναλύσεων και όταν αποδείξαμε την αποφασιστικότητά μας. 
Πρέπει να δούμε ότι οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν μέλη της Ευρωζώνη.
Επιθυμούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Η Ιρλανδία θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Θα ήθελα οι Έλληνες να ψηφίσουν συγκρεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες αλλαγές. 
Οι Έλληνες θέλουν να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να οικοδομήσουν γέφυρες εμπιστοσύνης. Δεν θέλω σε 10 χρόνια να κοιτάμε πίσω και να λέμε "δεν σώσαμε τότε την Ελλάδα".
Οι Έλληνες πρέπει να καταδείξουν ωστόσο την αποφασιστικότητα τους.

Μίρορ Σέραρ: Η Σλοβενία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένει να δει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Σημείωσε ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί μετά τα τελευταία γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακτηθεί.

 ​"Δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία, αλλά για το αν θα υπάρχει η Ευρώπη με τη συνεκτική μορφή που την ξέρουμε", ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει σήμερα κάποιο συμπέρασμα.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, υπογράμμισε επίσης ότι αρχηγοί των κρατών δεν πρέπει να το αναβάλουν.
 
"Είναι ευθύνη των Ελλήνων και των αρχηγών των κρατών - μελών. Αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης και θα απαιτηθεί να φτάσουν σε μια εποικοδομητική λύση για όλους", κατέληξε.

"Θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να βρουμε μια λύση", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής ης Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε με έμφαση, "Θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να τη βρούμε αυτή τη λύση, ακόμη κι αν χρειαστεί αγώνας".

Πρωθυπουργός Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ: Αυτό που ήταν επαρκές πριν δέκα ημέρες δεν είναι επαρκές σήμερα, γιατί έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα - Δε μπορεί να υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος - Το γεγονός ότι δε θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής των 28 κρατών-μελών καταδεικνύει ότι όλες οι επιλογές είναι ακόμα στο τραπέζι, καθώς σε μία τέτοια συνεδρίαση θα επρόκειτο να συζητηθεί το Plan B

Ξεκάθαρος ήταν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Φρανσουά Ολάντ, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και στα σενάρια για Grexit.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως "Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit. Υπάρχει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ή μια Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία. Το διακύβευμα είναι να δούμε κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι και αύριο στην Ευρωζώνη. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποιά είναι η έννοια της Ευρώπης".

Το Εurogroup δεν είναι σε θέση να μας δώσει ένα έγγραφο. Δεν εκπλήσσομαι. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη", ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ εισερχόμενη στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι "δεν θα έχουμε συμφωνία, για να έχουμε συμφωνία. Πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες".

"Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. "Το χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη" συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας "Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλοι".