Την εν πολλοίς γνωστή θέση του Ισραήλ απέναντι στο σχέδιο του «Συμβουλίου Ειρήνης για τη Γάζα», το οποίο και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αντικρούοντας έτσι ευθέως τους ισχυρισμούς ότι δέχθηκε τη σχετική πρόταση για τον αφοπλισμό του θύλακα.  

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω εδώ», είπε ο Νετανιάχου στην αρχή της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με τους Times of Israel. «Το Ισραήλ απορρίπτει το έγγραφο των 15 σημείων.»

Το «Συμβούλιο της Ειρήνης», που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, προσπαθεί να προωθήσει τον οδικό χάρτη του για τη μεταπολεμική Γάζα, τον οποίο έχει αποδεχτεί η Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η οργάνωση εκμεταλλεύεται τη διαδικασία για να αποτρέψει νέα ισραηλινή στρατιωτική δράση. Ενώ το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενέκρινε την είσοδο μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης στη Γάζα για τον αφοπλισμό της Χαμάς και την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής, υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και υπουργοί είχαν καλέσει δημοσίως τον Νετανιάχου να δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα συμμορφωθεί με τους όρους του σχεδίου, το οποίο θα οδηγούσε τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να αρχίσουν να αποσύρονται από το έδαφος της Γάζας.

«Άκουσα ανθρώπους να λένε: “Δεν το είπες αυτό”», είπε ο Νετανιάχου σήμερα, Κυριακή. «Οπότε, το επαναλαμβάνω εδώ: το Ισραήλ απορρίπτει το έγγραφο των 15 σημείων. Οι IDF δεν θα προχωρήσουν σε καμία απόσυρση έως ότου αφοπλιστεί η Χαμάς. Και όταν λέω ότι η Χαμάς πρέπει να αφοπλιστεί, εννοώ τα βαρέα όπλα, τα ελαφρύτερα όπλα, όλα τα όπλα. Και μιλάμε για πραγματικό αφοπλισμό, όχι για εικονικό».

Η Χαμάς εξακολουθεί να διατηρεί την ικανότητα να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ισχυρίστηκε. «Μπορεί να επιτεθεί, αλλά γιατί έχουν περάσει πολλές εβδομάδες χωρίς να μας επιτεθεί; Επειδή γνωρίζει πόσο ισχυρό πλήγμα θα της επιφέρουμε αν το κάνει», λέει ο Νετανιάχου.


Νετανιάχου: "Δεν θα δεχθώ ποτέ παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη"

Λέει ότι το Ισραήλ συζητά τις επιφυλάξεις του με τις ΗΠΑ. «Έχουν ιδέες· μερικές από αυτές είναι αποδεκτές για εμάς και άλλες δεν είναι, και ξέρουμε πώς να αντισταθούμε σε αυτά τα πράγματα. Το έχουμε αποδείξει στο παρελθόν και το αποδεικνύουμε και σήμερα. Επιπλέον, οι IDF θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τις απειλές εναντίον των δυνάμεών μας και των πολιτών μας». Ο Νετανιάχου τόνισε επίσης ότι δεν θα δεχτεί ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη.

Τα σημεία του "οδικού χάρτη" για τη Γάζα

Υπενθυμίζεται πως τα κυριότερα σημεία του σχεδίου είναι τα εξής, όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 31 Ιουλίου:

- Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς θα σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους.

- Το χρονοδιάγραμμα και οι μηχανισμοί εφαρμογής του οδικού χάρτη θα καθοριστούν μέσα σε 14 ημέρες -διάστημα που μπορεί να παραταθεί- μετά την έγκριση του σχεδίου από όλες τις πλευρές.

- Η Εθνική Επιτροπής Διοίκησης της Γάζας (NCAG, παλαιστινιακό τεχνοκρατικό όργανο), θα μπει στη Λωρίδα της Γάζας και θα αναλάβει τα καθήκοντά της.

- Το πέρασμα από τη μία φάση στην άλλη θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των δεσμεύσεων της προηγούμενης φάσης.

- Η εφαρμογή του σχεδίου θα επιτηρείται από μια Διεθνή Επιτροπή Επαλήθευσης (IVC), η οποία θα επιβλέπει επίσης τυχόν παραβιάσεις της συμφωνίας από τη μία ή την άλλη πλευρά.

- Η Λωρίδα της Γάζας θα κυβερνάται με βάση την αρχή «μίας και μοναδικής αρχής, ενός νόμου και ενός όπλου». Η NCAG θα λειτουργεί με βάση τους παλαιστινιακούς νόμους και τα διεθνή πρότυπα.

- Οι αστυνομικοί που θα εκπαιδευτούν θα ενσωματωθούν στις υπάρχουσες αστυνομικές μονάδες, αφού όλο το προσωπικό της υπηρεσίας αυτής περάσει από έλεγχο εις βάθος. Σε όσους αποκλειστούν θα προταθούν άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα. Όλα τα όπλα της αστυνομίας θα τεθούν υπό την ευθύνη της NCAG.

- Θα ξεκινήσει μια διαδικασία αφοπλισμού της Χαμάς και αποθήκευσης των βαρέων όπλων της, θα διαλυθούν οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής, οι αποθήκες όπλων και οι σήραγγες.

- Η διαδικασία αυτή θα υλοποιηθεί σταδιακά από τη NCAG, με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.

- Η διαδικασία αυτή συνδέεται με τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις ζώνες που ελέγχουν ακόμη στη Γάζα, καθώς και με τη διάλυση των ενόπλων οργανώσεων.

- Κανένα όπλο δεν θα δοθεί στο Ισραήλ ή σε μη παλαιστινιακούς οργανισμούς.

- Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, μόνο η NCAG θα μπορεί να έχει, να αποθηκεύει ή να ελέγχει όπλα στη Γάζα.

- Θα υπογραφεί μια συμφωνία «κοινωνικής ειρήνης» για να μπει τέλος στις ενδοπαλαιστινιακές αντιπαραθέσεις, να αποφευχθούν τα αντίποινα, οι επιδείξεις δύναμης ή οι ένοπλες διαδηλώσεις.

- Η προσωρινή Διεθνής Δύναμη Σταθεροποίησης (ISF), θα αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας για να χωρίζει τις ισραηλινές δυνάμεις από τις ζώνες που ελέγχει η NCAG.

- Η ISF θα επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός, θα εκπαιδεύσει την παλαιστινιακή αστυνομία, θα εγγυηθεί την προστασία και τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας και των τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας και θα στηρίζει τη NCAG.

- Η ISF δεν θα έχει αστυνομικά καθήκοντα, ούτε κάποια αποστολή απέναντι στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Νετανιάχου: "Σπουδαίος φίλος ο Τραμπ, αλλά ξέρουμε να υπερασπιστούμε τη θέση μας ακόμη και απέναντι στους καλύτερους φίλους μας"

«Έχω μεγάλη εκτίμηση για τον Πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε επίσης ο Νετανιάχου στην εισήγησή του κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Είναι ένας σπουδαίος φίλος μας στο Λευκό Οίκο. Εκτιμώ ιδιαίτερα την ιστορική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Και θέλω να τονίσω ξανά: Με ή χωρίς συμφωνία, όσο είμαι πρωθυπουργός, το Ιράν δεν θα διαθέτει πυρηνικά όπλα».

«Σε αντίθεση με όλους εκείνους που μας κάνουν κήρυγμα, εμείς κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια του Ισραήλ, και μπορούμε και ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε τη θέση μας ακόμη και απέναντι στους καλύτερους φίλους μας, όταν αυτό είναι απαραίτητο», λέει.


Η σκληρή ρητορική του πρωθυπουργού έρχεται καθώς η προεκλογική περίοδος εντείνεται, και οι πολιτικοί αντίπαλοί του τον έχουν κατηγορήσει για αδυναμία απέναντι στην πίεση των ΗΠΑ.

«Όσον αφορά τον Λίβανο — και εδώ ακούμε κάθε είδους φήμες», λέει. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ ενήργησε με δύναμη στον Λίβανο, εξουδετερώνοντας τρομοκράτες, μεταξύ άλλων και στην οροσειρά Αλί αλ-Ταχέρ. Δεν μπορώ να αναφερθώ λεπτομερώς σε αυτό. Είμαστε απασχολημένοι με μια πολύ σημαντική επιχείρηση. Ενεργούμε με ορθή κρίση και σοφία».

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι «η ασφάλεια όλων των πολιτών του Ισραήλ δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Παραμένουμε αμετακίνητοι όσον αφορά αυτά τα συμφέροντα».

«Δεν το κάνουμε αυτό σε διαφημιστικές εταιρείες», λέει, σε μια έμμεση κριτική προς τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Το κάνουμε στην πράξη, επί τόπου».