Μερτς για τα παγιδευμένα με εκρηκτικά drones στο αεροδρόμιο της Λειψίας: "Βρισκόμαστε υπό απειλή, θα το πληρώσετε"
Τι ανέφερε
Ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, αναφέρθηκε στο περιστατικό με τα παγιδευμένα με εκρηκτικά drones στο αεροδρόμιο της Λειψίας
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, σε δηλώσεις του την Τρίτη (25/8), με αφορμή τα παγιδευμένα με εκρηκτικά drones που εντοπίστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Λειψίας, τόνισε ότι η χώρα του "βρίσκεται υπό απειλή", προειδοποιώντας τους υπεύθυνους ότι "θα το πληρώσετε".
Διαβάστε: Γερμανία: Τρίτο drone και στρατιωτικά εκρηκτικά κοντά στο αεροδρόμιο της Λειψίας
Η Γερμανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο υβριδικών επιθέσεων
«Η επίθεση με drone στη Λειψία, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε και εμείς πολύ πραγματικές απειλές. Η Γερμανία έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυξημένων υβριδικών επιθέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος, σε δηλώσεις του εν όψει κυβερνητικής Συνόδου στο Νόιχαρντενμπεργκ. Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε τους υπεύθυνους, λέγοντας ότι «θα το πληρώσετε». Ο ίδιος δεν απέδωσε την επίθεση σε κάποιον συγκεκριμένο δράστη, ωστόσο επεσήμανε ότι «εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε αυτό μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα ευρήματά μας και θα τοποθετηθούμε σχετικά».
Σημειώνεται ότι η γερμανική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα στις 5 Αυγούστου, όταν εργαζόμενος στο αεροδρόμιο εντόπισε drone που έφερε εκρηκτικό μηχανισμό, του οποίου ο πυροκροτητής φαίνεται ότι δεν λειτούργησε. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα ακόμη drone στις 14 Αυγούστου κοντά στο αεροδρόμιο της Λειψίας, το οποίο αποτελεί σημαντική βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε την Τρίτη η Süddeutsche Zeitung.
Οι ενδείξεις
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Γερμανός καγκελάριος είπε τη Δευτέρα (24/8) σε κλειστή συνάντηση με μέλη του κόμματός του, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ότι η κυβέρνηση διαθέτει «ενδείξεις που δείχνουν προς τους δράστες της εγκληματικής ενέργειας». Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντόμπριντ υπονόησε ότι πίσω από την απειλή βρίσκεται κρατική οντότητα. «Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε στις 6 Αυγούστου, λίγο μετά τον εντοπισμό του πρώτου drone.
Όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση Μερτς επιδιώκει να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης στις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν απειλές από αντιπάλους όπως η Ρωσία. Η κατάσταση ασφαλείας στη Γερμανία «επιδεινώθηκε σημαντικά» μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε έκθεση των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών πέρυσι.
Σύμφωνα με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, πράκτορες της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, της BND, θα μπορούσαν να πραγματοποιούν πράξεις δολιοφθοράς και να διεξάγουν επιθετικές κυβερνοεπιχειρήσεις. Τεχνικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών εντόπισαν υπολείμματα εκρηκτικής ουσίας, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ενδέχεται να ανερχόταν σε περίπου 50 γραμμάρια του ισχυρού εκρηκτικού υλικού RDX (γνωστό και ως Hexogen ή εσoγόνο) σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ SZ, NDR και WDR, που επικαλούνται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
En