Βατικανό: Η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Μεσογείου
<p>Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση δηλώνει ότι "έφερε στην επιφάνεια ορισμένες δυσκολίες και όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανό</p>
Η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της Μεσογείου, με τον ίδιο τρόπο που συνέβαλε στην επίτευξη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δηλώνει ο "υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού" αρχιεπίσκοπος Ρίτσαρντ Γκάλαχερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa.
"Η Ρωσία είναι ένας μεγάλης σημασίας παράγοντας της διεθνούς κοινότητας και θεωρώ ότι χρειαζόμαστε να πορευθούμε από κοινού, όχι χωριστά και ακόμη λιγότερο ο ένας εναντίον του άλλου. Η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στη Μεσόγειο, με τον ίδιο τρόπο που συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας με τον Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα" δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί εξάλλου ακολουθητέο παράδειγμα για την διπλωματία του Βατικανού.
"Η Αγία Εδρα αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο αυτήν την συμφωνία, διότι θεωρεί ότι το καλύτερο μέσον για την επίλυση των διαφορών και των προβλημάτων είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση", λέει.
"Είναι πραγματικά θετική η επίτευξη μίας ικανοποιητικής λύσης για όλες τις πλευρές. Η συμφωνία απαιτεί ωστόσο τη συνέχιση των προσπαθειών και τη δέσμευση όλων των πλευρών ώστε να μπορέσει να αποδώσει όλους τους καρπούς", προσθέτει.
Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση δηλώνει ότι "έφερε στην επιφάνεια ορισμένες δυσκολίες και όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης".
"Η Ευρώπη, όπως σχεδιάσθηκε στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν μπορεί να συρρικνωθεί σε έναν αποκλειστικά οικονομικό-χρηματοπιστωτικό θεσμό ή έναν θεσμό στο πλαίσιο του οποίου αυτή η διάσταση θα ήταν η κυρίαρχη".
"Η οικονομία, ακόμη και αν είναι σημαντική, οφείλει να συνυπάρχει με τις άλλες πολιτισμικές, πολιτικές και ηθικές αξίες, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής κοινωνίας".
Αναφερόμενος στις κύριες εστίες κρίσης, ο Ρίτσαρντ Γκάλαχερ επέμεινε στην ανάγκη υιοθέτησης με υπομονετική προσήλωση της επιλογής του διαλόγου και της συμφιλίωσης για την επίλυση των "προβλημάτων" στη Συρία και τη Μέση Ανατολή και στην άρνηση κάθε είδους κρατικής, εδαφικής ή θρησκευτικής αναγνώρισης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
"Η διπλωματία του Βατικανού απευθύνει έκκληση προς όλους να γίνουν εργάτες για την ειρήνη", καταλήγει.