Συγγενείς και φίλοι των περίπου 200 κοριτσιών από το Τσίμποκ που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ έκαναν πορεία σήμερα στην πρωτεύουσα Αμπούζα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 ημερών από την απαγωγή τους, στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Παρά τον διεθνή αποτροπιασμό που προκάλεσε η αρπαγή των μαθητριών, τη διεθνή υποστήριξη προς το κίνημα "Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας" από προσωπικότητες όπως η Μισέλ Ομπάμα και η Αντζελίνα Τζολί αλλά και παρά τις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των κοριτσιών.

Οι ισλαμιστές εισέβαλαν στις 14 Απριλίου 2014 στο λύκειο τουΤσίμποκ, στην Πολιτεία Μπόρνο και απήγαγαν 276 έφηβες οι οποίες βρίσκονταν εκεί για να δώσουν εξετάσεις. Οι 57 κοπέλες κατάφεραν να δραπετεύσουν σύντομα και έναν μήνα αργότερα ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου ανακοίνωσε ότι οι υπόλοιπες είχαν εξισλαμιστεί και "παντρευτεί" με τους μαχητές του κινήματός του.


Δεκάδες νέοι, οι αποκαλούμενοι "Πρεσβευτές των κοριτσιών του Τσίμποκ" διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Αμπάζα, φορώντας τα χαρακτηριστικά κόκκινα μπλουζάκια και τις κόκκινες κορδέλες του κινήματος στα κεφάλια τους. Οι νέοι, που συνοδεύονταν από θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, κρατούσαν πανώ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των αγνούμενων κοριτσιών.

"Η καρδιά μου ματώνει για αυτά τα παιδιά. Αισθάνομαι ανείπωτη ντροπή" είπε ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος της Αμπούζα Τζον Οναϊγέκαν. "Ντρέπομαι που σχεδόν 300 κορίτσια εξαφανίστηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αφού είπαμε ότι ο στρατός κάνει ότι καλύτερο μπορεί, ότι επιτυγχάνει πρόοδο, ότι διώχνει τους τρομοκράτες και καταστρέφει τα στρατόπεδά τους.


Ο σεϊχης Νούρα Χαλίντ, ιμάμης στο τέμενος της πρωτεύουσας, κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας να κινητοποιηθούν "για να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους τα κορίτσια του Τσίμποκ".
Σύμφωνα με μια παλαιότερη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας τα κορίτσια κρατούνται σε πολλά διαφορετικά στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στο Καμερούν και, ενδεχομένως, στο Τσαντ.

Ο Νιγηριανός αναλυτής σε θέματα ασφάλειας Φουλάν Νασρουλάχ ωστόσο, εμφανίζεται πολύ απαισιόδοξος για την τύχη των κοριτσιών. "Δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα" να ξαναβρεθούν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Οι περισσότερες έχουν αποκτήσει παιδιά και παντρεύτηκαν με τους απαγωγείς τους. Πολλές πουλήθηκαν στα διεθνή σκλαβοπάζαρα του σεξ και πιθανότατα έχουν γίνει ιερόδουλες στο Σουδάν, το Ντουμπάι ή το Κάιρο. Άλλες σίγουρα σκοτώθηκαν προσπαθώντας να δραπετεύσουν ή στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των στρατοπέδων όπου τις κρατούσαν", είπε.