Η Ουγγαρία κινείται ευθέως εναντίον των κοινών Ευρωπαϊκων αρχών και πολιτικών. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά.

Το άνοιγμα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης σήμερα το πρωί συμπίπτει με την έναρξη ειδικής συνόδου του ουγγρικού κοινοβουλίου κατά την οποία θα συζητηθεί η ενίσχυση και αυστηροποίηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και η θέσπιση ποινών για όσους συλληφθούν να παραβιάζουν τον φράχτη ύψους 3,5 μέτρων που η Ουγγαρία υψώνει στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο βουλευτής του κόμματος Fidesz Γκεργκέλι Γκούλιας δήλωσε σήμερα ότι οι σχετικές τροπολογίες αναμένεται να εγκριθούν εντός της εβδομάδας με την επιδίωξη του "εκμηδενισμού" της ροής παράτυπων μεταναστών μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Η αστυνομία απελευθέρωσε σήμερα τις εισόδους του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης, προκαλώντας την εισβολή στις αποβάθρες εκατοντάδων προσφύγων που είχαν αποκλεισθεί εδώ και δύο ημέρες έξω από τον σταθμό του Κελέτι.

Οι συρμοί αναχωρούν από τον σταθμό της Βουδαπέστης, όμως τα σύνορα με την Αυστρία και τη Σλοβακία είναι κλειστά.

Οι ουγγρικές σιδηροδρομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο κεντρικός σταθμός της Βουδαπέστης δεν θα εξυπηρετεί διεθνή δρομολόγια για "αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο". Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και μετανάστες είναι εφοδιασμένοι με ανοικτά σιδηροδρομικά εισιτήρια διάρκειας 15 ημερών.

Ξενοφοβική ρητορία από τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Η εισροή μεταναστών στην Ευρώπη απειλεί να υπονομεύσει τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου, προειδοποίησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ επέκρινε την «αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ.
Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ορμπάν ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες διαφωνούν με τη διαχείριση της κρίσης από την πλειονότητα των κυβερνήσεων.
«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», επεσήμανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Μόνο αφού έχουμε προστατεύσει τα σύνορά μας μπορούν να τεθούν ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που μπορούμε να υποδεχθούμε ή για το αν θα πρέπει να υπάρξουν ποσοστώσεις», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ορμπάν κατήγγειλε ότι οι μετανάστες «πλημμυρίζουν» τη χώρα του, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι χριστιανοί, αλλά μουσουλμάνοι.
«Είναι ένα σημαντικό ζήτημα διότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχουν χριστιανικές ρίζες. Δεν είναι ήδη και από μόνο του ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός χριστιανικός πολιτισμός είναι μετά βίας σε θέση να τηρήσει τις χριστιανικές αξίες της ίδιας της Ευρώπης», διερωτήθηκε.

Εξάλλου ο Ορμπάν προειδοποίησε για μια «έκρηξη» σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης και υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησής του να υψώσει ένα φράχτη στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία.
Η Ουγγαρία κατασκευάζει έναν φράχτη ύψους 3,5 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέκρινε επίσης «την αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κάθε Ευρωπαίος πολιτικός που δημιουργεί ελπίδες στους μετανάστες για μια καλύτερη ζωή και τους ενθαρρύνει να εγκαταλείψουν τα πάντα και με κίνδυνο της ζωής τους να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη είναι ανεύθυνος», τόνισε ο Ορμπάν.
«Γι’ αυτό είναι σημαντικός ο φράχτης που κατασκευάζουμε στην Ουγγαρία. Δεν το κάνουμε για πλάκα, αλλά επειδή είναι απαραίτητος», κατέληξε.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, κέντρα υποδοχής στην Ουγγαρία

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να τροποποιηθεί το γερμανικό σύνταγμα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, αλλά και να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία.
Μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που καταφεύγουν στη Γερμανία ο ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για τροποποίηση του συντάγματος έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το ζήτημα απαιτεί γρήγορες αποφάσεις», τόνισε ο συντηρητικός υπουργός.

Βάσει των εκτιμήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), φέτος αναμένονται στη Γερμανία έως και 800.000 μετανάστες, όμως τα κρατίδια εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.
Τόσο για τα γερμανικά κρατίδια, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες κάτι τέτοιο σημαίνει ένα ιδιαίτερα μεγάλο οικονομικό κόστος, καθώς για τη φροντίδα των μεταναστών είναι πιθανό να χρειαστούν τρία ως τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Βάσει του γερμανικού συντάγματος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει άμεσα τα κοινότητες, ενώ μπορεί να συμμετέχει μόνο κατά 50% στα έξοδα των κρατιδίων.

Ο ντε Μεζιέρ επιθυμεί να αλλάξει αυτό, κάτι που δήλωσε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές: το σχολείο, η αστυνομία, τις κατοικίες, το υγειονομικό σύστημα, τα πάντα! Αναφέρομαι και σε τροποποίηση του συντάγματος. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, σε διάστημα εβδομάδων!», υπογράμμισε.
Σε αυτές τις τροποποιήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση της παροχής βοήθειας, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, αλλά και νέοι κανονισμοί για την εστίαση. «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων για την παροχή ασύλου φτάνει το 40%, οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας», σημείωσε ο ντε Μεζιέρ.

«Και γι’ αυτό τον λόγο, και προς αυτή την κατεύθυνση κάνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους: πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από την αρχή ώστε να μην δημιουργηθούν γκέτο και (ανακύψουν) νέα κοινωνικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο ντε Μεζιέρ ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Μέχρι στιγμής τέτοια κέντρα υποδοχής σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκεί οι μετανάστες θα μπορούν να καταγράφονται και να εξετάζονται άμεσα οι αιτήσεις ασύλου τους. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες μετανάστες φτάνουν στην Ουγγαρία, καθώς η χώρα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Εκτός από τις επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής μεταναστών, που καταγράφονται κάθε εβδομάδα στη Γερμανία, παρατηρείται και αύξηση της ακροδεξιάς ρητορικής. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μίσος είναι εμφανές, «σε σημείο που διερωτώμαι», είπε ο ντε Μεζιέρ, «πόσο λεπτό είναι στην πραγματικότητα το επίστρωμα του πολιτισμού μας».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός απέφυγε να κάνει λόγο για ακροδεξιά τρομοκρατία, όμως τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ορμπάν: Προκλητικός ακόμα και στις συστάσεις της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να δώσει εξηγήσεις για τον φράκτη που υψώνεται στα ουγγροσερβικά σύνορα για να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του, δήλωσε ότι το θέμα της υποδοχής τους "δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά γερμανικό" πρόβλημα.

"Κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Πολωνία. Ολοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία. Δική μας δουλειά είναι να τους καταγράφουμε και θα τους καταγράφουμε", δήλωσε ο Ορμπάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δήλωσε επίσης ότι η νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων για τον περιορισμό της μετανάστευσης θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
"Εμείς οι Ούγγροι είμαστε έντρομοι, οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι έντρομοι διότι βλέπουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, και μεταξύ αυτών οι πρωθυπουργοί, δεν είναι ικανοί να ελέγξουν την κατάσταση", πρόσθεσε ο Ορμπάν.
"Ηρθα εδώ για να πληροφορήσω τον πρόεδρο (Μάρτιν Σουλτς) ότι η Ουγγαρία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να τηρήσει τους κανονισμούς. Ετοιμάζουμε στο ουγγρικό κοινοβούλιο πακέτο μέτρων, υψώνουμε έναν φράκτη και όλα αυτά μαζί μπορούν να διαμορφώσουν μία νέα κατάσταση στην Ευρώπη από τις 15 Σεπτεμβρίου", είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας προειδοποιώντας ότι χωρίς αυστηρό συνοριακό έλεγχο, οι ποσοστώσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες αποτελούν "πρόσκληση" προς τους ανθρώπους αυτούς και προσθέτοντας ότι το καθεστώς Σένγκεν απειλείται αυτή τη στιγμή.