Με τον αέρα που τις δίνουν οι δημοσκοπήσεις και με διάθεση να «χρησιμοποιήσει» το μεταναστευτικό απευθυνόμενη σε ευρύτερο κοινό, η ηγέτης  ακροδεξιού Λαϊκού Μετώπου καταγγέλλει την Γερμανία και την ΕΕ για την κατάσταση με τις μεγάλες ροές από την Συρία. 

Η Ευρώπη ευθύνεται για τους θανάτους μεταναστών, εκτίμησε σε συνέντευξή της.

Την απόφαση της Γαλλίας να υποδεχθεί 24.000 πρόσφυγες ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις του λίγο πριν από μεγάλη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχωρεί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι έχει ήδη συμφωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, για τις βασικές αρχές ενός μηχανισμού διαμοιρασμού των προσφύγων μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία) καθώς επιταχύνεται η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή. 

Η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατανομή 120.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια για να αντιμετωπισθεί η μαζική εισροή μεταναστών. Η πρόταση αυτή θα προσταθεί στη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που ανακοινώθηκε τον Μάιο και η οποία δεν αφορά παρά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Γερμανία (26,2%), η Γαλλία (20%) και η Ισπανία (12,4%, δηλαδή 14.931 πρόσφυγες) πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων, σύμφωνα μ' αυτή τη νέα πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στις ελληνικές ακτές, 10.800 που έφθασαν στην Ουγγαρία και 3.100 που έφθασαν στην Ιταλία.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα υποδεχθεί περίπου 13.200 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα, 14.100 στην Ουγγαρία και περισσότερους από 4.000 που έφθασαν στην Ιταλία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Επιβεβαιώνοντας τους αριθμούς που είχαν δημοσιευθεί στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant, η πηγή δήλωσε πως η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να θέσει την Τουρκία και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σ' έναν νέο κατάλογο "ασφαλών" χωρών, ενδεχόμενα αιτήματα για άσυλο πολιτών των οποίων θα εξετάζονται με ταχύτητα ώστε να επιταχύνεται η απέλαση των περισσοτέρων εξ αυτών.

Η κ. Λεπέν πιστεύει ότι το πραγματικό κίνητρο της Γερμανίας για την υποδοχή μεταναστών είναι ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα, ενώ τονίζει ότι η Γαλλία δέχεται τις τελευταίες δεκαετίες 200.000 μετανάστες ετησίως και δεν αντέχει άλλους.

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου είπε ότι δεν την εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Γερμανία φέτος θα υποδεχθεί 800.000 μετανάστες και τόνισε ότι δεν την αφορά τι κάνει το Βερολίνο με την προϋπόθεση ότι δεν καθορίζει τι θα κάνουν οι άλλες χώρες.

Η κίνηση του Βερολίνου έχει «οικονομικά» και «δημογραφικά» κίνητρα, δήλωσε η κ. Λεπέν. «Με αυτό τον τρόπο φτάνει στη χώρα μια ορδή εργατικού δυναμικού. Νομίζω ότι τα εργατικά σας συνδικάτα δεν θα είναι και τόσο ευχαριστημένα», σημείωσε η Γαλλίδα πολιτικός.

Εξήγησε δε ότι βάσει των υπολογισμών της, η Γαλλία «τα τελευταία 40 χρόνια έχει δεχθεί σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η κ. Λεπέν απάντησε: «Αν η Γερμανία πιστεύει ότι μπορεί να δεχθεί τους μετανάστες, ευχαρίστως. Εμείς δεν αντέχουμε άλλους. Και δεν θα ήθελα η κυρία Μέρκελ να αποφασίζει με αυτό τον τρόπο τι θα γίνει στη Γαλλία».


Να ανασταλεί η συνθήκη Σέγκεν
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου τόνισε ότι δεν την ενδιαφέρει τι κάνει για το θέμα η Ευρώπη, καθώς «έχει αποτύχει», ενώ εξήγησε ότι η χώρα της θα πρέπει «να αναστείλει τη συνθήκη Σένγκεν και να αναλάβει και πάλι μόνη της τον έλεγχο των συνόρων της. Και όποιος δεν έχει δικαίωμα να λάβει άσυλο, να στέλνεται σπίτι του, σε αυτή την κατηγορία ανήκει η πλειονότητα των μεταναστών».


Δεν συγκινήθηκε ούτε με τον θάνατο του μικρού Αϊλαν
Η φωτογραφία του νεκρού τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι στις τουρκικές ακτές δεν την άγγιξε. «Σκέφτομαι ότι όσο περισσότερο καλωσορίζουμε τους παράνομους μετανάστες, τόσο περισσότερα μικρά παιδιά θα εντοπίζονται πνιγμένα στις ακτές. Για όσο διάστημα στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε, δεκάδες χιλιάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες να κάνουν αυτό το θανατηφόρο ταξίδι», εξήγησε η κ. Λεπέν.


Όποιος βοηθά τους μετανάστες, ευθύνεται για τους θανάτους τους, πιστεύει η πρόεδρος του FN, καθώς υποκινεί «τους ανθρώπους να φύγουν. Η πολιτική σας τους προσφέρει κίνητρο», κατέληξε.

Γερμανία: Θα αλλάξει η χώρα με τους μετανάστες
Η Γερμανία θα αλλάξει από τη μαζική εισροή των προσφύγων, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, η οποία δεσμεύθηκε να εργασθεί ώστε οι αλλαγές αυτές να είναι "θετικές" για τη χώρα.
"Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, να μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλάγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε", είπε.


Η γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε τους εθελοντές που διαχειρίστηκαν την μαζική εισροή εξαντλημένων προσφύγων το σαββατοκύριακο και πρόσθεσε ότι μία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι επείγουσα.

Η εικόνα της Γερμανίας που έδωσαν αυτό το σαββατοκύριακο οι μέσοι Γερμανοί για την υποστήριξη των εισερχομένων προσφύγων μας κάνει υπερήφανους για τη χώρα μας, πρόσθεσε η Αγκελα Μέρκελ η οποία τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι δεν πρόκειται λίγες ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου. Και οι δύο ζήτησαν να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στην κρίση.