Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα έχοντας στο πλευρό της τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η κ. Μέρκελ με αφορμή τη συνέντευξη τύπου ευχαρίστησε τους πολίτες και τις γερμανικές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την μαζική εισροή προσφύγων» στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

Από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε πως «η Γερμανία παρουσιάζει αυτές τις μέρες μια εικόνα για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι» και συμπλήρωσε ότι «φέτος θα καταγράψουμε 800.000 μετανάστες. Αλλά αυτό βέβαια δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο». 

Ολάντ: Η Γαλλία ανοίγει τις πόρτες της για 24.000 πρόσφυγες 

Εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ ζητά από την Κομισιόν να δώσει ώθηση στο νέο σύστημα ανακατανομής του αριθμού των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, λίγες ημέρες προτού η Ευρωπαική Επιτροπή παρουσιάσει τις νέες προτάσεις εν όψει τις συνόδου των υπουργών Εσωτερικών.  

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα καλωσορίσει 24.000 μετανάστες. 

Σε ομιλία του ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η πατρίδα του θα φιλοξενήσει όσους εγκαταλείπουν τη χώρα τους της εξαιτίας του πολέμου. 

«Είναι χρέος της Γαλλίας να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς», επεσήμανε, προσθέτοντας πως ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αναδιανομής προσφύγων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Μεταξύ άλλων, εξήρε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για το μεταναστευτικό. Ανάμεσα στις τόσες εικόνες που συγκλόνισαν συνειδήσεις ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην εικόνα «ενός παιδιού νεκρού, με το πρόσωπό του πάνω στην άμμο μίας τουρκικής παραλίας, σύμβολο των 3.000 ναυαγών από την αρχή του χρόνου».

«Μαζί με την Γερμανία, έχουμε προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό ανακατανομής για τους πρόσφυγες» είπε ο Ολάντ, και τόνισε: «Η λέξη-κλειδί είναι το "υποχρεωτικός", αυτή είναι η διαφορά με αυτό που γίνεται, ή καλύτερα δεν γίνεται, αυτούς τους τελευταίους μήνες». Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος τόνισε επίσης πως η Γαλλία  είναι διαθέσιμη να αναλάβει το μερίδιό της. 

«Η Κομισιόν ετοιμάζεται να προτείνει ανακατανομή 120.000 προσφύγων, από τους οποίους οι 24 χιλιάδες προς τη Γαλλία, και θα το κάνουμε», είπε ο ένοικος των Ηλυσίων.

Εκτός από το μεταναστευτικό, ο Ολάντ αναφέρθηκε και στο θέμα της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση των Παρισίων ξεκινά αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία.

«Από αύριο η Γαλλία ξεκινά αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία λαμβάνοντας υπόψη την απειλή του Ισλαμικού Κράτους», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Νωρίτερα η ηγέτης του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου κατηγόρησε την Γερμανία αλλά και την επιλογή Ολάντ για τους πρόσφυγες 

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκης Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής (Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία) καθώς επιταχύνεται η μεταναστευτική κρίση, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή.

Ο αριθμός των "24.000 προσφύγων" για τη Γαλλία επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι. Η Γαλλία θα υποδεχθεί "24.000 πρόσφυγες" τα δύο επόμενα χρόνια, διευκρίνισε ο Ολάντ.
"Θα το κάνουμε". "Είναι μια κρίση", είναι "δραματική, είναι σοβαρή", αλλά "μπορεί να ελεγχθεί και αυτό θα γίνει", πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατανομή 120.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια για να αντιμετωπισθεί η μαζική εισροή μεταναστών. Η πρόταση αυτή θα προσταθεί στη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που ανακοινώθηκε τον Μάιο και η οποία δεν αφορά παρά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Γερμανία (26,2%), η Γαλλία (20%) και η Ισπανία (12,4%, δηλαδή 14.931 πρόσφυγες) πρόκειται να υποδεχθούν τη μεγαλύτερη αναλογία προσφύγων, σύμφωνα μ' αυτή τη νέα πρόταση.

Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες που αποβιβάσθηκαν στις ελληνικές ακτές, 10.800 που έφθασαν στην Ουγγαρία και 3.100 που έφθασαν στην Ιταλία.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θα υποδεχθεί περίπου 13.200 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα, 14.100 στην Ουγγαρία και περισσότερους από 4.000 που έφθασαν στην Ιταλία, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Επιβεβαιώνοντας τους αριθμούς που είχαν δημοσιευθεί στην ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant, η πηγή δήλωσε πως η Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να θέσει την Τουρκία και όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ σ' έναν νέο κατάλογο "ασφαλών" χωρών, ενδεχόμενα αιτήματα για άσυλο πολιτών των οποίων θα εξετάζονται με ταχύτητα ώστε να επιταχύνεται η απέλαση των περισσοτέρων εξ αυτών.