Αριθμός-ρεκόρ 432.761 προσφύγων και μεταναστών έχουν διαπλεύσει μέχρι σήμερα τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από το σύνολο που είχε καταγραφεί το 2014, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από τη Γενεύη.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν στην Ευρώπη από την Ελλάδα: μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου πέρασαν σε ελληνικό έδαφος 309.356 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ στην Ιταλία αφίχθησαν 121.139, στην Ισπανία 2.166 και στη Μάλτα 100. Υπολογίζεται εξάλλου ότι άλλοι 2.748 άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Ντάνιελ Σάμπο σημείωσε ότι το 2014 και στις τέσσερις αυτές χώρες μαζί είχαν φτάσει 197.940 άνθρωποι.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε να δημιουργηθούν άμεσα αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, τις τρεις χώρες που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς χαρακτήρισε "φοβερές" τις συνθήκες κάτω από τις οποίες φιλοξενούνται οι άνθρωποι αυτοί.
Η Αρμοστεία θα στείλει προκατασκευασμένα σπίτια για να παράσχει προσωρινό κατάλυμα για 300 οικογένειες στην Ουγγαρία, μια χώρα που κατασκευάζει έναν φράχτη μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία για να εμποδίσει την είσοδο νέων προσφύγων στο έδαφός της. "Εντείνουμε τις επιχειρήσεις μας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας", είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ουίλιαμ Σπίντλερ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον Σπίντλερ, 50 προκατασκευασμένα σπίτια έχουν φτάσει στη Λέσβο και άλλα 300 θα σταλούν στην Κω και άλλα 50 στην ΠΓΔΜ.
"Ανησυχούμε πολύ, ήμασταν οι πρώτοι που επισημάναμε τις φοβερές συνθήκες σε πολλές από αυτές τις περιοχές. Βελτιώνονται αργά, αλλά ακόμη είναι μακριά από το να πληρούν τα διεθνή πρότυπα", πρόσθεσε.

Η Αρμοστεία "παρακολουθεί στενά" τις ενέργειες της Ουγγαρίας και κυρίως το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τον στρατό για να ελέγξει την κατάσταση. "Προφανώς, αναμένουμε από τις αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων, είτε πρόκειται για την αστυνομία, τον στρατό ή τις πολιτικές αρχές" είπε ο Σπίντλερ.

Περίπου οι μισοί από αυτούς που έρχονται στην Ευρώπη είναι Σύροι και ο αριθμός τους "αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες", συνέχισε ο Σπίντλερ. Οι υπόλοιποι προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, τη Νιγηρία και τη Σομαλία.
"Δεν θα τους αποτρέψουν τα συρματοπλέγματα, ούτε τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια. Η απάντηση είναι να τους παράσχουμε νόμιμες οδούς για να έρθουν στην Ευρώπη με ασφάλεια", κατέληξε.