Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες της Δύσης για τον ρόλο της Μόσχας στον πόλεμο.
Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε μάλιστα και άλλες χώρες να ενισχύσουν τη Συρία με στρατιωτικά και τεχνικά μέσα.

Τόνισε δε ότι το προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν η Ρωσία δεν στήριζε τη συριακή κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί αντιτίθενται στο καθεστώς του κ. Άσαντ, στηρίζουν τα πιο μετριοπαθή τμήματα της κοσμικής και ισλαμιστικής αντιπολίτευσης και θεωρούν ότι η στήριξη στη Δαμασκό θα παρέτεινε τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως κύριο επιχείρημα για την ενίσχυση - από πλευράς της - του καθεστώτος Άσαντ την ανάγκη καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δηλώσεις του κ. Πούτιν έγιναν από το Τατζικιστάν, όπου λαμβάνει μέρος σε διάσκεψη για αμυντικά ζητήματα.

Η Ρωσία ενισχύει  στρατιωτικά τον Άσαντ
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Ρωσικής κυβέρνησης, στο έδαφος της Συρίας βρίσκονται ήδη επτά υπερσύχρονα τανκς Τ-90 μαζί με συστοιχίες πυροβολικού. 

Τα άρματα αυτά και η γενικότερη κινητικότητα ενίσχυσης του Άσαντ εμφανίστηκε στην περιοχή του αεροδρομίου της Λατάκκειας. Μιας πόλης που αποτελεί ακόμα πιστή στο καθεστώς του Σύρου προέδρου, και σημαντικό λιμάνι προς την Μεσόγειο.

Η κίνηση αυτή δείχνει την απόφαση του Πούτιν να κλιμακώσει την αντίθεσή του με τους Δυτικούς, αφού μετά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πριν λίγες ημέρες με δύο αεροπλάνα, προχώρησε και στην στρατιωτική ενίσχυση του Άσαντ. 

Αντίδραση των ΗΠΑ
Δυο μη κατονομαζόμενοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Ρωσία έχει παρατάξει επτά άρματα μάχης σε συριακό αεροδρόμιο, στο πλαίσιο ενεργειών προετοιμασίας. Ενας από τους αμερικανούς αξιωματούχος ανέφερε πως 7 ρωσικά άρματα μάχης T-90 εντοπίστηκαν σε αεροδρόμιο κοντά στην Λαττάκεια, προπύργιο των δυνάμεων του Ασαντ.

Σε ερώτηση για την στρατιωτική ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Φαίνεται σίγουρα σαν να… συνεχίζουν να υποστηρίζουν – και ίσως ακόμα και με επιπλέον μέσα – το καθεστώς Ασαντ». 

Πρόσθεσε πως οι δραστηριότητες της Ρωσίας στην Συρία δεν έχουν επηρεάσει έως τώρα τις προσπάθειες της συμμαχίας που ηγούνται οι ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. 

«Ενώ θα καλωσορίζαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας στην μάχη ενάντια στο ΙΚ και μόνο στις επιχειρήσεις ενάντια στο ΙΚ, αυτό δεν μπορεί να γίνει με κόστος ή προς όφελος μιας περαιτέρω ενίσχυσης και υποστήριξης στο καθεστώς Ασαντ», πρόσθεσε ο Κίρμπι. 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για δήθεν μυστικές διαπραγματεύσεις της Μόσχας για το μέλλον του Ασαντ δεν είναι τίποτε άλλο παρά «υπαινιγμοί». 

«Θέλω για ακόμη μια φορά να σας υπενθυμίσω ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει πως δεν αντιμετωπίζει αυτό το θέμα ούτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ούτε σε προεδρικό επίπεδο. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε τέτοιους υπαινιγμούς», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, ενώ επανέλαβε πως εναπόκειται αποκλειστικά στους Σύρους να αποφασίσουν το πολιτικό τους μέλλον. 
Οι Γερμανοί ζητούν πρωτοβουλίες
Την ανάγκη να υπάρξουν «αμυντικά βήματα», αλλά και μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία αναφορικά με το θέμα της Συρίας υπογράμμισε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, προειδοποιώντας ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας «μεγάλης έκρηξης».
Η διεθνής κοινότητα παρέμεινε αδρανής για καιρό και απλώς παρατηρούσε τη συριακή κρίση, επισήμανε ο Ίσινγκερ μιλώντας στην εφημερίδα Muncher Merkur και πρόσθεσε πως «η στρατηγική μας στη συριακή κρίση θα είναι αξιόπιστη μόνο όταν υποστηρίζεται από αξιόπιστες στρατιωτικές επιλογές».

«Πριν από τέσσερα χρόνια κάναμε τα στραβά μάτια. Τώρα μαθαίνουμε με σκληρό τρόπο και κάπως αργά πως το να κάνουμε τα στραβά μάτια δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας. Και πως το να μην κάνουμε τίποτε έχει επίσης συνέπειες. Και ότι η σύγκρουση η οποία πιστεύαμε ότι αφορούσε τηΣυρία τώρα έχει έρθει και χτυπά την πόρτα μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Ίσινγκερ, η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί για την εξεύρεση λύσης με τη Ρωσία και το Ιράν. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι σε θέση να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη για μια ενδεχόμενη απαγόρευση πτήσεων πάνω και γύρω από τη Συρία. Όποιος δεν είναι προετοιμασμένος (για μια τέτοια συνεργασία) δεν θα πρέπει να εκπλαγεί όταν και άλλες εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια πρόσφυγες φτάσουν στις χώρες μας», εξήγησε ο ίδιος.