Η πρώτη οικογένεια χριστιανών από τη Συρία εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ένα διαμέρισμα στο Βατικανό, μετά την υπόσχεση του Πάπα Φραγκίσκου να φιλοξενήσει δύο οικογένειες προσφύγων στις δύο ενορίες του μικρού κράτους, ανακοίνωσε σήμερα το Ποντιφικάτο.
Προερχόμενοι από τη Δαμασκό και μέλη της Μελχιτικής Ελληνόρυθμης Καθολικής Εκκλησίας --χριστιανικής εκκλησίας με στενούς δεσμούς με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία--, ο πατέρας, η μητέρα και οι δύο γιοί τους φιλοξενούνται κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Η οικογένεια έφθασε στην Ιταλία στις 6 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο Πάπας απηύθυνε έκκληση προς καθεμιά από τις δεκάδες χιλιάδες ενορίες της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη να ανοίξει την πόρτα της και να δεχθεί μια οικογένεια προσφύγων.

Η οικογένεια φιλοξενείται από την ενορία της Αγίας Άννης του Βατικανού. Το όνομά της δεν θα δημοσιοποιηθεί έως ότου οι ιταλικές αρχές εξετάσουν το αίτημά της για άσυλο. Η ενορία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου θα φιλοξενήσει ακόμη μία προσεχώς.

Τη Δευτέρα, ο Πάπας είχε δηλώσει στον πορτογαλικό καθολικό ραδιοσταθμό Renascença ότι οι δύο οικογένειες είχαν ήδη βρεθεί.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεδομένου ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών μετά την υποβολή του αιτήματός τους, τα μέλη της οικογένειας "θα βοηθούνται από την ενοριακή κοινότητα της Αγίας Αννης", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της πίεσης λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, ο Ποντίφικας προέτρεψε τις 120.000 καθολικές ενορίες στην Ευρώπη να φιλοξενήσουν από μια οικογένεια η καθεμία. Η έκκλησή του αντιμετωπίζεται με ανάμικτα συναισθήματα μέχρι τώρα.

ρισμένοι ενορίτες τάχθηκαν ανοικτά κατά της ιδέας να υποδέχονται μουσουλμάνους. Μοναχοί σε χωριό της Σλοβακίας απέσυραν την πρότασή τους να φιλοξενήσουν χριστιανούς πρόσφυγες της Συρίας, όταν κάτοικοι της περιοχής αντιτάχθηκαν σε αυτό.

Οι μουσουλμάνοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Συρίας, ωστόσο η μικρή χριστιανική κοινότητα της χώρας είναι μία από τις παλαιότερες στον κόσμο, και αποτελούσε σχεδόν το 10% του πληθυσμού πριν ξεσπάσουν οι ταραχές, τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Μελχιτική Ελληνόρυθμη Καθολική Εκκλησία αριθμούσε περί τα 150.000 μέλη στη Δαμασκό το 2010. Δεν είναι σαφές πόσα μέλη της έχουν παραμείνει στη συριακή πρωτεύουσα.