Ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού για την προσφυγική κρίση την περίοδο 2015-2016, στα 9,2 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Φεντερίκα Μονγκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου.

Η πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει η Ε.Ε. στο θέμα, και να εγκρίνει σήμερα στη Σύνοδο, βασίζεται σε τέσσερις  βασικούς πυλώνες.

1) Επιχειρησιακά μέτρα, όπως η σύσταση "υποστηρικτικών ομάδων" στις χώρες και περιοχές πρώτης υποδοχής μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής και οργάνωσης των προσφύγων αλλά και της παροχής των εξοπλισμού και άλλων υλικών αναγκών (μέσω της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Κοινωνικής Προστασίας) με στόχο την ομαλοποίηση της Συνθήκης της Σένγκεν.

2) Δημοσιονομικά μέτρα, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης στα κράτη μέλη που επηρεάζονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση, η αύξηση χρηματοδότησης των οργάνων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό (όπως η Frontex), η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 300 εκατ. ευρώ, αλλά και η στήριξη των Σύρων προσφύγων.

3) Εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου και κανονισμών για το Άσυλο.

4) Σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω καλύτερης προστασίας των συνόρων και ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης, μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και το "άνοιγμα" νόμιμων διόδων για τους μετανάστες.

Αν και δεν έχει ακόμα επέλθει συμφωνία, καθώς οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ αντιστέκονται, και πολλές χώρες βλέπουν την ακραία προσέγγιση της Ουγγαρίας ως «δικαιολογημένη», επικριτές της ΕΕ λένε ότι τα χρήματα δεν αντικαθιστούν το κενό πολιτικής και ειδικότερα να ξεπεραστεί η κρίση στον συριακό εμφύλιο.