Με σκληρό τίτλο  που μιλά για «ντροπή της Ευρώπης» κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Liberation, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας που συνεχίζει την ακραία στάση της απέναντι στους πρόσφυγες. Φράκτες, αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες στα σύνορα. 

Η αριστερή εφημερίδα της Γαλλίας διερωτάται αν η χώρα του κυνικού Ορμπάν με αυτά που κάνει θα πρέπει να παραμείνει στους κόλπους της της Ε.Ε.

«Εκτός από την ανέγερση του φράχτη, η κυβέρνηση της Βουδαπέστης εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας ενός διαδρόμου  διέλευσης για να περάσουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Κροατία, εάν η Αυστρία και η Γερμανία το επιθυμούν και αναλάβουν πλήρως την ευθύνη», υποστήριξε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, λίγες ώρες προτού ο ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας μεταβεί στη Βιέννη.

Η Ουγγαρία μάλιστα έχει επιπλήξει επισταμένα και την Ελλάδα για «ανεπαρκή φύλαξη των συνόρων».

Ο ίδιος επεσήμανε πως, εάν τα μέτρα που λαμβάνει η Ουγγαρία δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΕ, τότε πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι. Σημείωσε επίσης ότι, τόσο η Σλοβενία όσο και η Αυστρία έχουν χρησιμοποιήσει τη λύση του διαδρόμου διέλευσης των προσφύγων. 

Επίσκεψη Όρμπαν στην Αυστρία
Στο μεταξύ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός μεταβαίνει σε λίγες ώρες στην Αυστρία όπου θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, τον αντικαγκελάριο Ράινχολτ Μιτερλένερ, αλλά και τον αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων- του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αυστριακός καγκελάριος έχει ασκήσει επανειλημμένως έντονη κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από την Ουγγαρία, καταγγέλλοντας ότι η συμπεριφορά των ουγγρικών αρχών θυμίζει σκοτεινές εποχές της ιστορίας μας, ενώ έχει κατηγορήσει τον Ορμπάν ότι ενεργεί ανεύθυνα όταν χαρακτηρίζει όλους τους πρόσφυγες οικονομικούς μετανάστες.

Κατά τη προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, υπήρξε έντονος διάλογος ανάμεσα στον Αυστριακό καγκελάριο και στον Ούγγρο πρωθυπουργό, όπως επιβεβαιώνεται και από έγκυρη πηγή των Βρυξελλών. 

Ο Φάιμαν φέρεται να ζήτησε με αυστηρό ύφος από τον Ορμπάν να επιτρέψει την διέλευση των προσφύγων από το ουγγρικό έδαφος, σεβόμενος τους νόμους. 

Η Ευρωπαϊκη Ένωση βρίσκεται στο δύσκολο σταυροδρόμι αποφάσεων και επιλογών ανάμεσα στην Δημοκρατία και την ευθύνη της Ιστορίας της.