O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας την Παρασκευή σε δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικης στη Νέα Υόρκη τόνισε πως «αν είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε τα χειρότερα, εάν είμαστε αποφασισμένοι να μη δούμε άλλες χαμένες πατρίδες, θα πρέπει με επιμονή και με όλες τις δυνάμεις, ιδιαίτερα του δικαίου που έχουμε μαζί μας, να δώσουμε τη μάχη για να διασώσουμε το τόπο μας».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τη τουρκοκυπριακή πλευρά σημείωσε πως «υπάρχει και παρατηρείται πρόοδος σε ορισμένους τομείς όμως υπάρχουν και προβλήματα». Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους Έλληνες ομογενείς τόνισε: «Αυτόν τον αγώνα και αυτή τη προσπάθεια που εσείς καταβάλλετε, θέλω να πω ότι μοιράζομαι μαζί σας το ίδιο όραμα και αγωνίστηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να δω να επανενώνεται η πατρίδα μας, να απαλλάσσεται από τα τουρκικά στρατεύματα, να δημιουργούνται προϋποθέσεις κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και διασφάλισης των βασικών ελευθεριών, να δημιουργούνται οι προοπτικές. Έτσι ώστε οι φίλοι από τον Καραβά ή ο φίλος Φίλιπ Κρίστοφερ από την Κερύνεια, να μπορούν ελεύθερα να διακινούνται και να εγκαθίστανται. Να δημιουργήσουμε εν ολίγοις- γιατί δεν θέλω να επεκταθώ- ένα κράτος εφάμιλλο των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ με κατοχυρωμένες τις ίδιες αρχές, αξίες, διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χαίρουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων».

Σε σχέση με την εξωτερικη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι αυτό επιδιώκεται μέσα από τις προσπάθειες που γίνονται και τον ειρηνικό διάλογο είναι να κτίζονται γέφυρες συνεργασίας με την Αμερική, με το Ισραήλ και τον Αραβικό κόσμο. Κι αυτό όπως κατέστησε σαφές, «χωρίς ποτέ να παραγνωρίζουμε τους παλιούς καλούς μας φίλους, αδιαφορώντας πολλές φορές για συνέπειες που μπορεί να μας απειλούν κάποιοι ή να ξεπερνούμε αντιστάσεις μέσα ακόμα και στην ίδια την Ευρώπη, αν θα επισκεφθούμε ή όχι τη Μόσχα».

Στην ίδια εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από τη μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Αικατερίνη Μπούρα. Στο μήνυμα του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: «Η επανέναρξη των δικοινοτικών συνομιλιών δημιουργεί μια θετική προοπτική για την επίλυση του ζητήματος, Και πράγματι η επανενωμένη Κύπρος θα προσφέρει την ευκαιρία στους πολίτες της να ζήσουν σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Είναι ωστόσο σκόπιμο, πρόσθεσε, να μετριάσουμε τις υπερβολικές προσδοκίες, μέχρις ότου διαπιστώσουμε ότι η άλλη πλευρά είναι ειλικρινά διατεθειμένη να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στην επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Η καλλιέργεια κλίματος ευφορίας, σε συνδυασμό με την βεβαίως δικαιολογημένη κόπωση που υφέρπει σ’ ένα μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με την διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε εφησυχασμό».

Ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωνε ότι γι’ αυτό θα πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε λύση που δεν θα είναι αμοιβαία αποδεκτή και μακροπρόθεσμα βιώσιμη.