FAZ: H Τουρκία μέρος του προβλήματος της Συρίας
<p>Διώχνει τους πρόσφυγες από το εδαφός της προς την ΕΕ</p>
Σε άρθρο σχόλιο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης.
Ακόμη κι αν η Τουρκία ήταν έτοιμη να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα ήθελαν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, εκτιμά η FAZ. Ο λόγος απλός: η Άγκυρα δεν προσφέρει καμία προοπτική στους πρόσφυγες.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας. Παρόλα αυτά ακόμη κι αν η Άγκυρα λάμβανε τα απαραίτητα χρήματα για να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, κυρίως στο Αιγαίο, αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Ακόμη κι αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αυτό δεν θα άλλαζε την αποφασιστικότητα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη.
Για να αλλάξει κάτι ριζικά, θα πρέπει η Τουρκία να βελτιώσει νομικά και ουσιαστικά την κατάσταση των προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Αυτό όμως δεν το θέλει η Άγκυρα. Βάσει μάλιστα της τουρκικής νομοθεσίας άσυλο στη χώρα μπορούν να ζητήσουν μόνο Ευρωπαίοι.
Εφόσον λοιπόν δεν προσφέρει προοπτική στους χιλιάδες μετανάστες από τα γειτονικά κράτη, οι περισσότεροι θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς εκεί δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν κάποια στιγμή ισότιμοι Τούρκοι πολίτες.
Στην Τουρκία είναι επισήμως καταγεγραμμένοι 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, αν και ο πραγματικός τους αριθμός εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς, και συγκεκριμένα περισσότεροι από το 80% των Σύρων, δεν ζουν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις περιφέρειες πολλών τουρκικών πόλεων, αλλά απλώς αφήνονται στην τύχη τους.
Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων ζει σε δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε πάρκα, σε ερειπωμένα σπίτια είτε σε μισοκατεστραμμένα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια.
Όποιος λοιπόν, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, θέλει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα του και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε θέματα όπως η προστασία των συνόρων ή πολιτική επιστροφής των προσφύγων.
Το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τη FAZ, είναι αν η Τουρκία είναι έτοιμη να θεωρηθεί χώρα υποδοχής προσφύγων και να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Όμως μπορεί κανείς πραγματικά να συζητήσει με τον Ερντογάν, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης.
Εξάλλου, αν η Άγκυρα συνεχίσει την επιθετική της πολιτική απέναντι στους Κούρδους, η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμη προσφυγικό κύμα, το οποίο θα αποτελείται από τη μειονότητα αυτή.
Ο τουρκικός στρατός δεν πολεμά κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), αλλά εναντίον όλων των Κούρδων στο σύνολό τους, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Η εφημερίδα δεν εξετάζει δύο πολύ σημαντικές διαστάσεις του μεταναστευτικού δράματος: Την τουρκική βιομηχανία των διακινητών και την βοήθεια που φημολογείται ότι δίνει κρυφά στους τζιχαντιστές.
Αν η κατάσταση συνεχίσει να οξύνεται, τελικά η Ευρώπη θα πρέπει να συνομιλήσει για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με έναν άνδρα, οι πολιτικές του οποίου απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο κύμα προσφύγων, καταλήγει η FAZ.