Η Τουρκία πρότεινε τη δημιουργία τριών μεγάλων καταυλισμών προσφύγων στη Συρία, στους οποίους θα μπορούν να στεγαστούν συνολικά 900.000 άνθρωποι, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο Νταβούτογλου πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία καταυλισμών προσφύγων στο συριακό έδαφος.

Συγκεκριμένα η τουρκική πρόταση έκανε λόγο για τρεις πόλεις από κοντέινερ, σε κάθε μία από τις οποίες θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο 300.000 άνθρωποι, όπως εξήγησε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αν η ΕΕ αναλάβει τη χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού, τότε η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή των καταυλισμών σε μια προστατευμένη περιοχή στη βόρεια Συρία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Βάσει της τουρκικής πρότασης το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να εκδιωχθεί από μια περιοχή περίπου 100 χιλιομέτρων κατά μήκος της μεθορίου της Τουρκίας με τη βόρεια Συρία. Η περιοχή αυτή θα πρέπει να περιέλθει υπό τον έλεγχο μετριοπαθών ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, ώστε να διευκολύνεται η επιστροφή στη Συρία των προσφύγων.

Η ζώνη αυτή θα ήταν επίσης και ένα μέσο για να αποτραπεί η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία, κάτι που η Άγκυρα θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο.
Προς το παρόν όμως καμία χώρα δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να υποστηρίξει την τουρκική πρόταση, καθώς θα αποτελούσε πλήγμα στην κυριαρχία της Συρίας.

Εξάλλου ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη Νέα Υόρκη πρότεινε τη δημιουργία μιας διμερούς ομάδας εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με την προσφυγική κρίση, προσθέτοντας μάλιστα ότι σε αυτή την ομάδα θα μπορούσε να συμμετέχει και η Ελλάδα.
Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός απέρριψε για μια ακόμη φορά την πρόταση της ΕΕ για την κατασκευή χρηματοδοτούμενων από την Ευρώπη καταυλισμών προσφύγων στη χώρα του.
Κριτική άσκησε ο Νταβούτογλου και στην πρόταση της ΕΕ να υποστηρίξει την Τουρκία, στην οποία ζουν περίπου δύο δισεκατομμύρια πρόσφυγες, με ένα δισεκ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες ήθελαν να χρησιμοποιήσουν γι' αυτό τον σκοπό χρήματα τα οποία προορίζονταν για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.