Παγκόσμια κινητοποίηση εναντίον των Τζιχαντιστών
<p>Σύνοδος κορυφής στην Νέα Υόρκη με συγκρούσεις συμφερόντων και πολιτικών</p>
Σύνοδος κορυφής των χωρών του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ,από το βήμα της οποίας συγκρούσθηκαν χθες Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξει να επανακινητοποιήσει τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που συγκρότησε πριν από έναν χρόνο, για να απαντήσει στην διπλωματική επίθεση της Ρωσίας.
Για την αντιμετώπιση του Ι.Κ. ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε τη συγκρότηση ευρέος αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, που θα στηριχθεί στις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος και θα επιτρέψει τη διατήρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ, τον οποίο ο Ομπάμα απορρίπτει ως τύραννο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν 60 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βρετανία και οι γειτονικές της Συρίας αραβικές χώρες. Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο πεδίο των συγκρούσεων, καθώς, απουσία χερσαίων επιχειρήσεων, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών εξακολουθούν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.
Το μέλλον του Άσαντ διχάζει ΗΠΑ-Ρωσία
Για την Ουάσινγκτον, η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο την επανενεργοποίηση του συνασπισμού και τη διεύρυνση του διαλόγου για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε μεγαλύτερο φάσμα χωρών.
Έτσι, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν 104 χώρες, περί τις 100 τοπικές οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες.
Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι και ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει τη δράση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.
Από την πλευρά της η Ρωσία πρότεινε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει, την ψήφιση απόφασης που θα υποστηρίζει έναν πολιτικό και στρατιωτικό συνασπισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει το Ιράν και το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η Μόσχα προωθεί επίσης την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τη συριακή κρίση στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας της Γενεύης και, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, θα προταθεί η σύγκληση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία εντός του Οκτωβρίου.