Oλοένα και περισσότερες εικόνες απόλυτης φρίκης προερχόμενες από την Υεμένη ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο προκαλώντας θυμό και οργή για τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Όταν άμαχος πληθυσμός μεταξύ των οποίων και ανήλικα παιδιά χάνουν την ζωή τους σε μία άδικη μάχη χωρίς τέλμα. 

Στις 13 Οκτωβρίου μία ρουκέτα έπληξε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Τάιζ της Υεμένης. Μεταξύ των υπολοίπων θυμάτων της ήταν και ο 6χρονος Fareed Shawki που έπαιζε με άλλα παιδιά έξω από το σπίτι στο οποίο έπεσε η ρουκέτα την οποία είχαν εκτοξεύσει οι αντάρτες Χούτι.

Τραυματίστηκε πιο σοβαρά από τα υπόλοιπα παιδιά, υπέστη τραύματα στο κεφάλι και το σώμα και είχε εσωτερική αιμορραγία.

Στο βίντεο που ακολουθεί- και θα κάνει την καρδιά και του πιο σκληροτράχηλου ανθρώπου να ραγίσει- ο μικρούλης φαίνεται ξαπλωμένος στο νοσοκομείο να παρακαλεί τους γιατρούς: «Μην με θάψετε… » καθώς τα δάκρυα κυλούν στο πρόσωπό του.

Οι γιατροί έκαναν ό,τι μπορούν. Και ο Fareed πάλεψε κι εκείνος όσο μπορούσε. Αλλά δύο μέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Η ικεσία του και το δράμα του ίδιου και του λαού του έγιναν το σύμβολο του τεράστιου τιμήματος σε ανθρώπινες ζωές που πληρώνει η εμπόλεμη Υεμένη.

Χιλιάδες χρήστες των social media χρησιμοποιούν την παράκληση του μικρού παιδιού ζητώντας να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα.

Το βίντεο έχουν δει χιλιάδες χρήστες στο Facebook, όπως λέει όμως ο φωτογράφος που το κατέγραψε, η απήχησή του ήταν πολύ μικρότερο όσο ο άτυχος 6χρονος ήταν ζωντανός.

«Όπως ο θάνατος του μικρού Αϊλάν περικλείει την τραγωδία του συριακού λαού, η έκκληση του Fareed περικλείει όλη την τραγωδία του λαού της Υεμένης», έγραψε ακτιβιστής στο Facebook.

«Προς το παιδί που ποτέ δεν έκανα», έγραψε ένας άλλος χρήστης, «Θα με ευχαριστείς που δεν σε έκανα αγάπη μου. Αυτό δεν είναι καλό μέρος για σένα, πίστεψέ με. Δεν είμαι τόσο δυνατός όσο η γιαγιά σου και όλα τα παραμύθια που ξέρω πια μιλούν για πόλεμο, θάνατο, τρελαμένους ανθρώπους και ένα χαμένο σπίτι».

Τουλάχιστον 2.300 πολίτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Υεμένης- ανάμεσά τους τουλάχιστον 500 είναι παιδιά. Στην πόλη Ταΐζ όπου ζούσε ο Fareed έχουν σημειωθεί ορισμένες από τις πιο άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε ντόπιους- τους οποίους εξοπλίζει ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία- και αντάρτες Χούτι.

Η ιστορία του Fareed

«Περπατούσα στο δρόμο όταν άκουσα τη ρουκέτα και πάγωσα», περιγράφει στο BBC ο φωτογράφος Ahmed Basha που δημοσίευσε το βίντεο. «Έψαξα να βρω πού είχε πέσει, ήταν πάνω σε ένα σπίτι. Είδα τουλάχιστον πέντε μικρά παιδιά που έπαιζαν έξω από το σπίτι να μεταφέρονται με μοτοσικλέτες στο νοσοκομείο».

Ο Basha τους ακολούθησε και αμέσως κατάλαβε πως ο Fareed είχε υποστεί τα χειρότερα τραύματα. «Έχανε τις αισθήσεις του κι ύστερα επανερχόταν και μετά πάλι τα ίδια», αφηγείται.

«Λυπήθηκα πολύ γι’ αυτό το μικρό αγόρι και δημοσίευσα το βίντεο στο Facebook αλλά δεν έλαβε ιδιαίτερη προσοχή». Φαίνεται πως η ιστορία του Fareed έγινε viral μόνο μετά το θάνατό του. «Είναι κρίμα που οι άνθρωποι δεν νοιάστηκαν όσο ακόμα ζούσε… τα λόγια του θα μου μείνουν αξέχαστα…», λέει.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, πρέπει να υπάρχει κάποια λύση γι’ αυτή τη σύγκρουση», καταλήγει ο Basha. «Στο τέλος τέλος αυτά είναι απλώς παιδιά, δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική αυτού του πολέμου…».