Με παρελάσεις και διαδηλώσεις υποδέχτηκαν οι Βρετανοί τον πρόεδρο της Κίνας
<p>Πρόκειται για τον άνθρωπο που εξήρε τους "λαμπρούς" δεσμούς μεταξύ Πεκίνου και Λονδίνου </p>
O πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε σήμερα με κάθε επισημότητα μια επίσημη επίσκεψη διάρκειας τεσσάρων ημερών στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπογραφθούν συμφωνίες αξίας υψηλότερης των 30 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ την επίσκεψη αυτή σημάδεψαν και οι διαμαρτυρίες πολλών πολιτών.
«Η Κίνα και η Βρετανία συνδέονται όλο και περισσότερο η μια με την άλλη και μοιράζονται όλο και περισσότερο κοινά συμφέροντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κίνας σε μια ομιλία που εκφώνησε, μιλώντας κινεζικά, στο βρετανικό κοινοβούλιο σήμερα το απόγευμα.
Ο Σι εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα οδηγήσει τις σινοβρετανικές σχέσεις σε «νέα επίπεδα» και προέτρεψε τους Βρετανούς βουλευτές να «επισκέπτονται συχνότερα την Κίνα, για να γνωρίζουν περισσότερο την χώρα (του) και να παρατηρούν τις αλλαγές της».
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όλος ο κόσμος θα είναι ίσος ενώπιον του Νόμου» διαβεβαίωσε ο Σι Τζινπίνγκ, που πραγματοποιεί στην Κίνα μια εκστρατεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Νωρίτερα σήμερα, το πρωί, ο Κινέζος πρόεδρος, με τη συνοδεία της συζύγου του Πενγκ Λιγιουάν, η οποία φορούσε ένα κομψό λευκό ταγιέρ, παρακολούθησαν μια παρέλαση εφίππων αστυνομικών μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον σύζυγό της
Δούκα του Εδιμβούργου και τον πρίγκιπα Κάρολο, στη λεωφόρο που οδηγεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Χιλιάδες Κινέζοι, που κρατούσαν σημαίες της Βρετανίας και της Κίνας, τον υποδέχθηκαν στο σημείο, όπου πραγματοποιήθηκε και ένα χορευτικό δρώμενο με έναν δράκο, το οποίο δημιούργησε την ατμόσφαιρα ενός καρναβαλιού.«Θυσιάζουμε τις αξίες μας»
Περίπου 200 διαδηλωτές του βουδιστικού κινήματος Φαλούν Γκονγκ και μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Free Tibet και η Διεθνής Αμνηστία οργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά μήκος της λεωφόρου Mall, τις οποίες αντιλήφθηκε ο
Κινέζος πρόεδρος, για να επικρίνουν την επικράτηση των οικονομικών συμφερόντων επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο τα σφυρίγματα και τις κραυγές αποδοκιμασίας κάλυψαν οι χαρούμενες φωνές των χιλιάδων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για να επιδοκιμάσουν τον Σι, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Είμαι πολύ απογοητευμένος από τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζόσουα Ουόνγκ, ένας φοιτητής 19 ετών που πρωτοστάτησε στο κίνημα υπέρ της Δημοκρατίας του φθινοπώρου του 2014 στο Χονγκ Κονγκ.
«Ο Κάμερον θα έπρεπε να είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης που μάχεται υπέρ της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παντού στον κόσμο», προσέθεσε ο ίδιος προτού σπεύσει στη διαδήλωση της Αμνηστίας.
«Είμαι σοκαρισμένος που θυσιάζουμε τις αξίες μας (...) για να συνάψουμε επιχειρηματικές συμφωνίες» επισήμανε από την πλευρά του ο Φάμπιαν Χάμιλτον, βουλευτής των Εργατικών και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής υπέρ του Θιβέτ.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας εκπρόσωπος τύπου του Κάμερον επιβεβαίωσε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται» και ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός σκοπεύει να αναφέρει αυτό το θέμα στον Κινέζο πρόεδρο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, εμπορικές συμφωνίες και επενδύσεις ύψους «άνω των 30 δισεκατομμυρίων λιρών» και η «δημιουργία 3.900 θέσεων εργασίας» στη Βρετανία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης αυτής, η οποία αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή «μιας χρυσής εποχής στις σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, της 2ης και 5ης ισχυρότερης οικονομίας παγκοσμίως.
Μεταξύ των σημαντικότερων συμφωνιών είναι και εκείνη σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Hinkley Point C, στη βορειοδυτική Αγγλία.
Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιείται 10 χρόνια έπειτα από εκείνη του προκατόχου του Χου Τζιντάο. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Κίνας είχαν «ψυχρανθεί» το 2012 όταν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποδεχθεί τον Δαλάι Λάμα στο Λονδίνο.