Ο Σουλτς ζήτησε τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων και ρύθμιση της εισόδου και της κατανομής των προσφύγων
<p>Τι δήλωσε στο δεύτερο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης ZDF ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου </p>
«Είτε θα δημιουργήσουμε στα εξωτερικά σύνορα μια πύλη που θα ρυθμίζει την είσοδο και μετά θα καταλήξουμε μέσα στην Ευρώπη σε λογικούς μηχανισμούς κατανομής, είτε θα μπούμε σε μια βαθιά κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, επαναλαμβάνοντας δήλωση του Καγκελάριου της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και σημείωσε ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος, όταν ακούει δηλώσεις όπως αυτές του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος θέτει την Ουγγαρία εκτός ευρωπαϊκής λύσης.
«Δεν υπάρχει λόγος για αισιοδοξία όταν ακούει κανείς κάποιες ομιλίες σήμερα εδώ όπως πχ. του Ούγγρου Πρωθυπουργού, ο οποίος παραμένει στη γραμμή του ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι γερμανικό πρόβλημα, κάτι που σημαίνει από την πλευρά του ότι ‘εμείς οι Ούγγροι δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό'. Με αυτόν τον τρόπο αυτός ο άνθρωπος βγάζει τον εαυτό του εκτός κοινοτικής λύσης. Αυτό το θεωρώ επικίνδυνο, ακόμη περισσότερο όταν μάλιστα στην Γερμανία επαινείται για αυτό από μέρος της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF.
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση εάν και μόνο το γεγονός ότι από την αποψινή Σύνοδο απουσιάζουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε ότι υπάρχουν πολύ αλληλέγγυες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και υπάρχουν άλλες χώρες που ζητούν αλληλεγγύη όταν πρόκειται για χρήματα ή για στρατιώτες, διότι αισθάνονται απειλή από την Ρωσία. «Δεν υπάρχει η μη-αλληλέγγυα Ευρώπη, υπάρχουν κάποιοι στην ΕΕ που δεν θέλουν να συμμετέχουν.
Συνολικά όμως, ισχύει ότι, αν δεν βοηθήσουμε στα Βαλκάνια χώρες όπως η Σλοβενία ή αν δεν καταφέρουμε οι πρόσφυγες που φθάνουν να καταγράφονται εκεί όπου φθάνουν, να τυγχάνουν εκεί σωστής φροντίδας και μετά τα κατανέμονται, τότε μπορεί στα Βαλκάνια να ξεσπάσουν επικίνδυνες συγκρούσεις. Και για αυτό συναντιόμαστε εδώ με τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την Βαλκανική οδό», εξήγησε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης.
Καταλήγοντας, ο κ. Σουλτς επανέλαβε ότι προκειμένου να βρεθεί λύση θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο θα επιστρέφει όσους δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη, αποθαρρύνοντας έτσι και άλλους οι οποίοι δεν υφίστανται διωγμούς. «Το θέμα δεν είναι μόνο να κάνουμε ανθρωπιστικά βήματα, αλλά να βάλουμε τάξη σε μια άτακτη διαδικασία», τόνισε.